Stiri medicale

Facturile uitate, un semn timpuriu al demenței?

Publicat: 04 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Facturile uitate un semn timpuriu al demenței
Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie uimitoare.

Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie uimitoare. Seniori diagnosticați cu demență sunt mai susceptibili să fi uitat de plata facturilor.

Există multe semne de avertizare timpurie ale bolii Alzheimer, dintre care cel mai cunoscut este pierderea memoriei. Studiile anterioare au arătat, de exemplu, că persoanele care au gânduri negative recurente sunt mai predispuse la declin cognitiv, precum si cele care roșesc sub efectele alcoolului sau că există o legătură între hipotensiunea ortostatică (atunci când apar ameteli la ridicarea prea rapidă) și riscul de a dezvolta demență.

Specialiștii au analizat datele de plată a 8.100 de persoane

Un studiu, publicat în revista Jama Internal Medicine, tocmai a stabilit o noua legatura. Neplata facturilor ar putea fi un semn timpuriu al bolii Alzheimer! Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (Statele Unite). Aceștia au observat neplăți ale facturilor de sănătate de către pacienții cu demență. Oamenii de știință au remarcat primele datorii neplătite cu șase până la șapte ani înainte de diagnostic. Situația a continuat apoi (până la trei ani de la descoperirea bolii) dacă pacienții nu au avut sprijinul necesar pentru a-și gestiona finanțele.

Pentru această cercetare, specialiștii au analizat datele de plată a 8.100 de persoane pentru aproape 20 de ani, între 1999 și 2018.

După cum raportează CNN, cercetătorii au descoperit că pacienții cu boală Alzheimer și demență au ratat plățile timp de până la șase ani înainte de a fi diagnosticați.

„Cred că am fost puțin surprinși de faptul că acest lucru este atât de obișnuit și că îl putem vedea cu adevărat în date. Medicii spun în mod colocvial că ar trebui să căutam demența în carnetul de cecuri, dar nu aveam idee cu cât timp înainte aceste efecte pot apărea”, explică autorul principal Lauren Hersch Nicholas.

Privind la toate datele, cercetătorii au descoperit că pacienții cărora li s-a diagnosticat demența aveau semne timpurii de „simptome financiare”.

„Acest lucru este teribil de frecvent. Am descoperit că demența reprezintă între 5% și 20% din plățile ratate în rândul celor care au dezvoltat în cele din urmă demență. Există mulți alți factori care vă fac să pierdeți performanța plăților, dar cred că demența poate fi una dintre cele mai importante la această grupă de vârstă”, rezumă omul de știință.

Nicio legătură cu alte boli

Analiza a constatat că riscul ridicat de întârziere a plăților a reprezentat 5,2% din cazuri în cei șase ani anteriori diagnosticului, ajungând la maximum 17,9% la nouă luni după diagnostic. Ratele ridicate de întârziere a plăților au persistat până la 3,5 ani după diagnosticarea demenței. În lumina acestor rezultate, autorii ar dori ca pacienții sau familiile lor să fie mai atenți la aceste semne de avertizare și să acționeze rapid. Potrivit studiului, pacienții cu mai puțină educație care au dezvoltat demență au început să rateze anumite plăți cu până la șapte ani înainte de diagnostic. Pacienții mai educați au început să prezinte simptome financiare cu doi ani și jumătate mai devreme.

În cele din urmă, cercetătorii au dorit să știe dacă aceste dificultăți financiare s-au găsit și în cazul altor boli (glaucom, infarct etc.): „Nu vedem același model in alte probleme de sănătate”.

Adauga un comentariu