Actualitate

Fake news, propagată pe Facebook despre masca de protecție: „Curtea de Apel București a decis că nu este obligatorie!

Publicat: 04 ian. 2021
oameni cu masca pe stradă
Oameni cu mască de protecție pe stradă

O informație falsă (fake news) este propagată pe Facebook despre masca de protecție. Mulți oameni cred informația și o transmit mai departe, fără să verifice dacă este corectă sau nu.

„Curtea de Apel București a decis că masca nu e obligatorie afară, în spațiile publice deschise!” este mesajul care se regăsește pe multe conturi de Facebook.

Curtea de Apel București a decis, cu privire la o prevedere a ordinului prin care s-a instituit carantina în CONSTANȚA, că trebuie anulate parțial prevederile de la articolul 4, punctul 15 care precizează că masca trebuie purtată în spații închise și deschise. Problema apare la sintagma ”și deschise”, cu privire la care CAB a decis anularea parțială a punctului din articol. Autoritățile au atacat decizia CAB, iar marți, 5 ianuarie, ÎCCJ va lua o decizie în acest sens.

Decizia Curții de Apel nu se referă însă la Hotărârea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020, în baza căreia masca a devenit obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, pe întreg teritoriul României. Deci, dacă ÎCCJ va lua o decizie care să susțină hotărârea CAB, va privi strict ordinul de carantinare a Constanței.

Avocatul Bogdan Bărbuceanu, despre fake news-ul despre masca de protecție

Avocatul Bogdan Bărbuceanu susține că această informație este o păcăleală deoarece decizia Curții de Apel București, prin care se anulează punctul 15 al articolului 4 al ordinului ce instituie obligația purtării măștii, nu va produce efecte chiar dacă va fi definitivă.

„Decizia Curții de Apel București, prin care se anulează punctul 15 al articolului 4 al ordinului ce instituie obligația purtării măștii, NU va produce efecte chiar dacă va fi definitivă. Este o mare păcăleală. Există Hotărârea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020 care prevede că purtarea măștii este obligatorie pe tot teritoriul României.

Așadar aceasta este în vigoare și se aplica și în Constanța, nefiind atacată în justiție. Motivarea instanței însă se referă la sintagma cuprinsă în art. 4 pct.15 „spații închise și deschise”, sintagmă care este neclară și contrară celei de spațiu public, folosită în HG care stă la baza emiterii ordinului. Spatii deschise sunt și curti, balcoane, terase, care pot fi spații private, nu publice, de-asemenea spațiile închise pot fi private.

Deci instanța a avut în vedere acest aspect și nu faptul că este nelegală purtarea măștii în spațiul public, constatând că pct.15 al art.4 din ordin este interpretabil, neclar și contrar HG. Decizia este una corectă, dar nu va schimba cu nimic situația actuală”, precizează avocatul Bogdan Bărbuceanu.

Constanța a ieșit din carantină după 42 de zile

Municipiul Constanţa a ieşit din carantină vineri, 1 ianuarie, în oraș revenindu-se la restricţiile specifice stării de alertă, a informat Instituţia Prefectului. Astfel, locuitorii oraşului, precum şi persoanele aflate în tranzit, nu vor mai fi nevoiţi să completeze declaraţii pe proprie răspundere pentru deplasarea în intervalul orar 5:00 – 23:00. Rămân, însă, valabile restricțiile de circulație pe timpul nopții.

„După 42 de zile în care a fost sub carantină zonală, municipiul Constanţa revine la restricţiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern. (…) Cetăţenii municipiului, dar şi cei care tranzitează sau se află în Constanţa, nu vor mai fi nevoiţi să completeze declaraţii pe propria răspundere în intervalul orar 05:00 – 23:00. Vor rămâne în vigoare restricţiile de circulaţie existente la nivelul întregului teritoriu naţional, în intervalul 23:00 – 05:00”, arată un comunicat al Prefecturii Constanţa.

Adauga un comentariu