Local

Faliment rasunator pe piata auto ieseana. Gaura ajunge la zeci de milioane euro

Publicat: 12 apr. 2016
1

@ Magistratii au pronuntat decizia de faliment ca urmare a unei solicitari facute de Directia de Finante @ Societatea a incercat sa se salveze printr-o fuziune

Magistratii ieseni au pronuntat zilele trecute decizia de intrare in faliment a uneia dintre cele mai cunoscute societati de leasing din judetul Iasi, si anume International Leasing Asset Solutions SA (fosta International Leasing IFN SA). De altfel, aceasta a fost una dintre putinele societati de leasing cu capital autohton. In decizia pronuntata de magistrati se arata ca societatea va fi lichidata si radiata, deoarece nu a dovedit ca poate sa-si achite datoriile in suma totala de aproape 25 de milioane euro. In ultimele luni s-a incercat salvarea societatii prin fuziune cu o alta firma de profil, si anume SC Optima Asset Management SA. Desi proiectul de fuziune a fost aprobat de bancile care au creditat de-a lungul timpului, planul a picat datorita plangerii facute de Fisc, care a aratat ca nu poate sa recupereze intr-un timp optim taxele si impozitele neachitate de societate.

„S-a facut dovada intocmirii unui proiect de fuziune intre debitoare si SC Optima Asset Management SA, prin absorbtia totala a debitoarei, insa creditorul bugetar (Directia de Finante- n.r) si-a reconsiderat pozitia. Constatam ca planul de reorganizare confirmat prin sentinta comerciala 964/20.06.2011 a Tribunalului Iasi nu a fost respectat conform planului de plati asumat. Constatam astfel ca sunt intrunite conditiile falimentului”, arata judecatorii in decizia de faliment.

De asemenea, judecatorul a decis ca in luna mai sa fie publicat tabelul definitiv al creantelor. Valoarea totala a datoriilor International Leasing este 108.415.718, adica aproape 25 de milioane de euro. Conform unui tabel preliminar al creantelor, cel mai mare creditor este BCR, care are de recuperat 55.711.840 lei, urmata in top de Piraeus Bank Romania- 16.818.350 lei, Banca Romaneasca SA- 4.905.165 lei, Marfin Bank SA- 7.405.137 lei, Banc Post SA- 5.618.511 lei, Emporiki Bank SA- 4.680.598 lei, Raiffeissen Bank SA- 2.034.392 lei, salarii restante- 10.485 lei, Directia de Finante- 9.797.220 lei, TNT Construct 2002 SRL- 499.850 lei, Romanian International Bank SA- 967.518 lei.

A ramas fara o buna parte din patrimoniu

Acum se pune intrebarea daca statul si ceilalti creditori isi vor recupera vreodata banii. Asta deoarece, intrarea in faliment implica vanzarea bunurilor societatii comerciale, implicit a showroom-urilor auto, dar recent judecatorii au pronuntat o decizie care a afectat patrimoniul Internatioal Leasing. Este vorba despre sentinta data in dosarul 15110/245/2010, prin care se dispune ca suprafata de 4 hectare de teren situata pe Calea Chisinaului, exact unde se afla showroom-urile International Leasing si a celorlalte firme din grup, precum Open Service, Klado Motors, Trendo Automobile, sa revina in proprietatea statului. Conform deciziei judecatoresti, aceste firme ocupa acum ilegal aceast suprafata de teren. Practic, in baza deciziei judecatoresti, autoritatile pot solicita acum eliberarea terenului. Totul a plecat de la solicitare transmisa judecatorilor in anul 2010 de Dragomir Tomaseschi, fostul prefect al judetului Iasi. Acesta a solicitat Judecatoriei Iasi sa anuleze o hotarare data de Comisia judeteana de fond funciar in anul 1996. Este vorba despre Hotarârea nr.414/27.06.1996, prin care s-a dispus ca suprafata de 4 hectare teren situata pe Calea Chisinaului nr. 45 sa treaca in proprietatea societatii International Complex Service SA, o alta societate care a facut parte din grupul de firme si care a pus terenul la dispozitia celorlalte in vederea construirii showroom-urilor. International Complex Service a fost condusa o buna perioada de timp Claudiu Iacob, Ovidiu Dan Necula si Claudiu Ciutea. Este vorba despre aceleasi persoane care au infiintat mai tarziu firmele Open Service, Trendo Automobile, Klado Motors, dealeri ale unor cunoscute marci de autovehicule precum Skoda, Peugeot, Kia etc.
Adauga un comentariu