News Flash:

Falimentul Combinatului de Utilaj Greu

18 August 2005
1194 Vizualizari | 0 Comentarii
•Directorul Vasile Plugaru sustine ca, in cazul in care SC Metal Exportimport SA nu are resurse financiare, fostul Combinat de Utilaj Greu va intra in faliment •"Daca nu vor plati cei de la Metal cele 1.500 de miliarde de lei (150 milioane lei noi - n.r.) datorii, plus partea de investitii si necesarul de materie prima, atunci Fortus va intra in faliment", a afirmat ieri Vasile Plugaru •Salariatii au de recuperat peste 45 de miliarde lei pentru salariile restante care nu au fost platite

Fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG) Fortus SA este pe cale de a intra in faliment. Toate scenariile privind salvarea SC Fortus SA Iasi au cazut. Despre o reconversie in actiuni a datoriilor nu mai poate fi vorba, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat, lucru interzis de Uniunea Europeana. "Nu este vorba ca nu vrea cineva sa faca conversia in actiuni a unor datorii, doar ca in aceste conditii, in care se afla Romania in acest moment, nu pot fi facute astfel de lucruri, pentru ca nu este de acord Uniunea Europeana, chiar daca AVAS sau Consiliul Concurentei ar fi de acord", a mai afirmat Vasile Plugaru, directorul SC Fortus SA Iasi. Contractul de vanzare - cumparare pentru SC Fortus SA Iasi a fost semnat cu SC Metal Exportimport SA Bucuresti оn data de 28 iunie 2003, pentru un pachet de actiuni reprezentand 82,48 la suta din capitalul social. Obligatiile principale asumate prin acest contract sunt legate de pastrarea obiectului de activitate, obtinerea unei cifre de afaceri de minim 70 la suta din obiectul de activitate al societatii, pastrarea numarului de salariati existent la data privatizarii societatii, precum si preluarea tuturor drepturilor si obligatiilor privind protectia sociala, interdictia de a dizolva sau lichida voluntar societatea, interdictia de a оnstraina activele care concureaza la realizarea obiectului de activitate al societatii.

Jaful

Acest lucru nu a impiedicat patronii de la Metal Exportimport SA sa vanda aproape tot ce s-a putut din fostul CUG Iasi. La combinat, proiectat sa fabrice tancuri, bate vantul si scartaie usile ruginite. Cotidianul ZIUA de Iasi a prezentat cu putin timp in urma modul in care zeci de tone de fier au fost date la fier vechi, in contextul in care SC Fortus SA Iasi avea nevoie de acesta. Taierea fierului a fost demarata in august 2004, cand conducerea a decis sa vanda unele active, la fier vechi. Firmele interesate au fost H&H Constanta si Remat SA Iasi. Pentru H&H a fost facut un contract pentru 5.500 de tone, iar Remat SA a primit 6.200 de tone. Pana acum, H&H a taiat deja si luat din Fortus SA 3.600 de tone de fier vechi, iar Remat SA in jur de 3.000 de tone. Astfel, la 120 dolari pe tona catre H&H Constanta si la 108 dolari pe tona la Remat SA, acesta este pretul la care fierul vechi facturat a plecat din Fortus SA. Acest lucru a fost facut desi pretul pietii este de 180 - 200 de Euro. In acest mod, fostul CUG a vandut 6.600 de tone de fier vechi la un pret mediu de 114 Euro/tona, in medie cu 76 de Euro, sub pretul pietei. In acest mod, prejudiciul contractelor de fier vechi este de peste 500 mii Euro, in doar cateva luni. Aceste firme care au deposedat SC Fortus SA Iasi de fier vechi nu sunt singurele care au facut acest lucru. Alaturi de Remat SA si H&H SA Constanta, firma Compil SA Barlad a derulat mai multe contracte, pentru cantitati impresionabile de fier vechi, insa reduse fata de cele doua contracte de anvergura.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1374 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012456 (s)