News Flash:

Falimentul cooperatiei mestesugaresti este deplin

2 Septembrie 2004
933 Vizualizari | 0 Comentarii
•ATCOM a pierdut o mare parte dintre membrii cu care se putea lauda inainte de 1989 •Federalcoop are datorii la bugetul de stat •"Daca pana in '89 bateai cu pumnul in masa si spuneai ca esti cooperatist, insemna ceva, acum nu mai e asa", a afirmat nostalgic Valentin Uratu, vicepresedintele ATCOM Iasi •Federalcoop Iasi are, prin cooperativele din judet, datorii la bugetul de stat in suma de 950 de milioane lei, acumulate doar in prima jumatate a anului •Asociatia de cooperative de consum Federalcoop mai este formata doar din 33 de cooperative de consum

Federalcoop Iasi mai are in acest moment doar 2.500 de membri cooperatori, fata de 200 de mii de membri in 1990. Datoriile cooperativelor mestesugaresti din judet sunt, in prima jumatate a anului, de 950 de milioane lei. Profitul declarat de presedintele asociatiei este, la data de 30 iunie, de 775 de milioane lei. "La data de 30 iunie am inregistrat un profit de 775 de milioane lei si nici una dintre unitatile membre nu a avut pierderi. Cele 33 de unitati din judet au restante la bugetul de stat in valoare de 950 de milioane lei. Din cele 33, doar 10 au datorii", a declarat ieri presedintele Federalcoop Iasi, Eugen Curelaru. Federalcoop si ATCOM au fost singurele unitati iesene private inainte de 1989. Conform afirmatiilor vicepresedintelui Asociatiei Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti (ATCOM) Iasi, Valentin Uratu, peste 80 la suta din banii asociatiei sunt din fonduri proprii. Numarul scazut de membri si contributia mai mult simbolica a taxei de afiliere fac din cooperativa o umbra a ceea ce a fost odata. In acest moment, ATCOM Iasi mai cuprinde un numar de 20 de intreprinderi mari si 50 de mici comercianti, insumand 1.700 de angajati in tot judetul. "Daca pana in '89 bateai cu pumnul in masa si spuneai ca esti cooperatist, insemna ceva, acum nu mai e asa. Taxa pe care o plateste un membru afiliat este modica. Contributia unitatilor mari este de 500 de mii lei lunar, iar cea a unitatilor mai mici este de 200 de mii lei. Aceasta contributie este mai mica decat ceea ce cheltuim noi", a declarat Valentin Uratu, vicepresedintele ATCOM Iasi. Singura ramura care mai merge, in conceptia vicepresedintelui asociatiei mestesugarilor ieseni, este cea a tricotajelor. In ceea ce priveste arta populara, costurile sunt destul de ridicate, iar profitul prea mic. "Arta populara nu mai este apreciata. Lucrul este scump, venitul prea mic. Covoarele de la Casa Poporului, care sunt in mare parte de la Iasi, facute la Miorita, acum nu se mai fac", a adaugat Uratu.

Investitii

Doua dintre intreprinderile care fac parte din ATCOM au planificate in acest an modernizari in valoare de doua miliarde lei, iar presedintele Federalcoop sustine ca unitatile au avut un profit de 775 de milioane in prima jumatate a anului. Totusi, cooperativele iesene sunt o umbra a ceea ce reprezentau acestea inainte de 1989. "Chiar si in mediul rural, competitia este foarte acerba si concurenta la fel. Unii dintre agentii economici din mediul rural practica un tip de economie suburbana", a afirmat Eugen Curelaru, presedintele Federalcoop Iasi. Totodata, in viziunea reprezentantului ATCOM, noile cerinte de piata ii fac pe vechii mesteri sa schimbe strategiile de desfacere.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012698 (s)