News Flash:

Familii obligate sa plateasca pierderile unui bloc intreg

15 Octombrie 2007
1222 Vizualizari | 1 Comentarii
• Din ce in ce mai multe blocuri din municipiul Iasi au ramas cu doi sau trei locatari bransati la sistemul central de termoficare • Acestia sunt nevoiti sa plateasca in fiecare luna din sezonul rece facturi de 6 - 7 milioane lei (600 - 700 RON), din cauza pierderilor inregistrate de contorul termic din cadrul blocului, pierderi care se impart doar intre locatarii care au ramas bransati la sistemul central de incalzire • "Iesenii care se afla in astfel de situatii pot trimite prin intermediul asociatiei de proprietari un referat la noi prin care ne prezinta aceste situatii. Noi vom analiza aceste cazuri si vom emite o solutie tehnica care sa rezolve aceste cazuri", a declarat Vasile Dumitriu, responsabil relatii cu publicul din cadrul SC CET Iasi SA


Unul dintre motivele pentru care termocentrala ieseana a inregistrat pierderi semnificative in ultimii ani este legat si de faptul ca in multe dintre blocurile din municipiul Iasi au ramas doi sau trei locatari bransati la sistemul central de termoficare. Acesta este si cazul blocului R1 de pe strada Cerna numarul 20, din cartierul Mircea cel Batran, unde au ramas bransati la sistemul central de termoficare doar 3 locatari, deoarece majoritatea vecinilor au centrala termica proprie. Astfel, cei trei locatari sunt nevoiti sa suporte toate pierderile existente pe reteaua de distributie din cadrul blocului si sa plateasca o factura de cel putin 6 - 7 milioane lei (600-700 RON) in fiecare luna din sezonul rece. Un caz asemanator este si cel al blocului IAS, Sc. C, de pe strada Padurii numarul 6, unde nu a ramas decat un singur locatar bransat la reteaua de distributie a agentului termic. Nemultumit de aceasta situatie, locatarul a spus administratorului asociatiei de care apartine ca doreste sa isi monteze repartitoare. Acest lucru este imposibil, deoarece pentru ca asociatia de proprietari sa decida montarea de repartitoare trebuie ca cel putin 80 la suta dintre locatari sa solicite acest lucru. "Conducerea termocentralei iesene ar trebui sa ia masuri pentru a solutiona aceste probleme, pentru ca acest lucru i-ar scuti si pe ei sa realizeze niste pierderi semnificative deoarece trebuie sa furnizeze energie termica pana in celalalt capat al orasului pentru trei persoane. De asemenea, este ilogic ca doua sau trei persoane sa plateasca facturi uriase deoarece consumul lor este inregistrat de un gigacalorimetru montat sa contorizeze consumul a 20 de persoane si sa furnizeze energie termica cu un debit care sa asigure agent termic pentru un bloc intreg", a declarat Petrica Focsa, seful Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei.

Contor la usa

O posibila solutie pentru aceste situatii ar putea fi montarea unor contoare de inregistrare a consumului de agent termic pentru fiecare apartament, insa in prezent termocentrala ieseana nu detine posibilitati financiare pentru a efectua aceste lucrari. "Iesenii care se afla in astfel de situatii pot trimite prin intermediul asociatiei de proprietari un referat la noi prin care ne prezinta aceste situatii. Noi vom analiza aceste cazuri si vom emite o solutie tehnica care sa rezolve aceste cazuri", a declarat Vasile Dumitriu, responsabilul relatii cu publicul din cadrul SC CET Iasi SA. Seful Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei a sustinut ca legea ii obliga si pe detinatorii de centralatermica sa plateasca pierderile aparute pe reteaua de distributie din cadrul blocului unde locuiesc, insa acest lucru se decide in cadrul Adunarii Generale a asociatiei de proprietari de care apartin. "In mod normal, legea ii obliga si pe cei cu centrala termica sa plateasca pierderile aparute pe reteaua de distributie a agentului termic, insa acestia pot fi obligati sa plateasca numai in urma unei decizii a Adunarii Generale din cadrul asociatiei de care apartin. Insa cum majoritatea detine centrala, este foarte greu de crezut ca se va decide vreodata asa ceva", a mai spus Petrica Focsa.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Florin  | #20278
Este foarte dragut dl Focsa atunci cand da un interviu, dar in momentul cand un cetatean merge cu o problema reala la d-lui, se poarta ca un mosier ticalos, adica nu rezolva nici o solicitare daca este doar in folosul cetateanului.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1453 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014094 (s)