Secretele istoriei

Fanatismul

Publicat: 30 ian. 2014
Fanatismul (din latina fanaticus) este un termen prin care se caracterizeaza atasamentul neconditionat al unei persoane sau al unui grup la o idee, doctrina, opinie sau la un scop, animat de un zel orb, fara sa se tina seama de eventualele consecinte pentru sine sau pentru altii.
Principalele trasaturi ale fanatismului sunt:
Dependenta nelimitata de o idee, ideologie, religie, considerate de individul fanatic drept norme absolute pentru intreaga colectivitate.
Intoleranta fata de alte opinii sau alte puncte de vedere, chiar daca sunt demonstrabil pozitive, cand apartin altor partide, altei religii sau altor grupe sociale considerate ostile, fara admiterea nici unui compromis, dupa principiul: „Cine nu este cu noi este impotriva noastra”. Adversarii nu sunt combatuti cu argumente rationale, ci adusi la tacere prin teroare sau chiar nimiciti fizic.
Pierderea simtului critic in ceea ce priveste propriile opinii sau convingeri, de cele mai multe ori situate in afara realitatii. Fanaticul este adesea agresiv si impenetrabil la o argumentare logica.
Vezi si Idolatrie si religie
Fanatismul se poate manifesta in diverse domenii ale societatii – politica, religie – si poate deveni o manifestare de masa. In statele totalitare, fanatizarea maselor prin propaganda bine regizata („spalarea creierului”) serveste ca mijloc pentru realizarea scopurilor politice si ideologice. In cazuri extreme, fanaticul isi pierde instinctul vital de autoconservare pana la sacrificiul propriei existente, de ex. pilotii japonezi „kamikaze„, atentatele sinucigase ale fundamentalistilor islamici si crestini. Fanatismul este la originea actelor teroriste.
Nu rareori, fanaticii produc o asemenea impresie, incat sunt onorati ca eroi, preaslaviti ca martiri sau chiar venerati ca sfinti.
Opus fanatismului este principiul umanist al tolerantei.

Vezi si Istoria pilotilor KAMIKAZE 

In psihopatologie, prin termenul de „psihopatie fanatica”, se inteleg manifestarile acelor bolnavi psihic aderenti la o idee supraevaluata. Kurt Schneider deosebeste trei tipuri de psihopati fanatici:
Fanaticul propriului interes, certaret si agresiv, adesea procesoman pentru un drept real sau inchipuit.
Fanaticul unei idei, combativ in favoarea unui program sau unei credinte.
Fanaticul obstinat, opus realitatii, adept al unei idei sectare, al unui mod aberant de comportare sau al unei superstitii.


loading...