WoW!

Fără haine negre iarna. Viaţa pietonilor, în pericol în fiecare zi

Publicat: 13 ian. 2021

Specialiştii în siguranță rutieră ne sfătuiesc să purtăm haine de culoare mai deschisă iarna. De ce? Pentru a ne salva viaţa chiar, întrucât suntem ţinte sigure atunci când ne îmbrăcăm cu haine închise la culoare.

Seara şi noaptea este cel mai periculos să purtăm haine negre. Şi aşa şoferii nu au vizibilitate bună pe şosele, mai ales atunci când plouă sau ninge. Specialiştii în siguranță rutieră ne sfătuiesc să optăm pentru articole de îmbrăcăminte colorate, pentru ca şoferii să ne observe în timp util. Ei dau şi un exemplu. E vorba de o şoferiţă din Galaţi, în vârstă de 45 de ani, care a lovit un pieton, chiar pe trecere. Nu-l observase efectiv. Condiţiile meteo nu erau tocmai favorabile, iar victima purta o haină neagră.

„Avem o mare problemă din acest punct de vedere, vizibilitate șoferilor este redusă oricum de condițiile meteo, de ploaie de lumină. Soarele apune mult mai devreme. Toate aceste lucruri fac ca vestimentația noastră când e neagră, cenușie să fie mult mai greu vizibilă. Noi știm să ne ferim, copiii nu știu să facă acest lucru, responsabilitatea revine părinților. Părinții ar putea să îmbrace copiii în culori deschise să fie vizibili pentru șoferi”, a declarat Emil Gătej, specialist în siguranță rutieră.

Haine negre iarna – Explicaţia psihologilor

Conform psihologilor, fără să ne dăm seama, odată cu venirea toamnei şi a iernii optăm pentru hainele închise la culoare.

„Sunt multe persoane care asociază mental oarecum vremea cu starea de dispoziție pe care o au. Pe de altă parte cred că ar fi bine să lăsăm culoarea să intre în viața noastră, culoarea are locul și rostul ei. Pe de altă parte aș spune că o culoare frumoasă compensează o vreme mai urâtă, mai închisă”, a afirmat psihologul Mihaela Săhlean-Apetroaie.

Comentarii
Adauga un comentariu