News Flash:

Fara stres la examene

26 Iunie 2005
1194 Vizualizari | 0 Comentarii
La Universitatea Cuza dispare sesiunea

•Evaluarea va fi facuta doar pe baza activitatii studentilor din cursul activitatii didactice •Pentru inceput se va reduce perioada examenelor din sesiune, de la trei, la doua saptamani •Conform declaratiilor conducerii Universitatii Al. I. Cuza, la unele discipline nota finala va depinde in proportie de 100 la suta de activitatea de la seminar si de evaluarile realizate pe parcursul orelor •Universitatea Al. I. Cuza stimuleaza cercetarea

Stresul din sesiunile de examene va deveni un subiect de domeniul trecutului. Viitorii studenti ai Universitatii Al. I. Cuza (UAIC) nu vor mai sti ce inseamna sa dai examene la 14 discipline, deoarece conducerea institutiei s-a gandit sa reduca, treptat, sesiunea de examene de la trei saptamani, cate sunt in prezent, la doua saptamani. Mai mult decat atat, pe viitor, evaluarea se va face doar pe baza activitatii studentilor din cursul activitatii didactice. Pana la intrarea in vigoare a acestei idei, cert este ca, incepand cu anul universitar 2005-2006, studentii vor trai emotiile sesiunii doar doua saptamani pe semestru, оn loc de trei. Senatul universitatii a hotarat joi, 23 iunie, reducerea perioadei dedicate sesiunii de examene de la trei, la doua saptamani pe semestru. De asemenea, membrii Senatului au hotarat ca, pentru toate disciplinele prevazute оn planul de оnvatamant, cel putin 50 la suta din evaluarea studentului sa fie realizata pe parcursul semestrului, si nu doar la final. Prin aceasta decizie, conducerea universitatii doreste sa оncurajeze evaluarea mai realista si mai complexa a studentilor, de-a lungul perioadei de activitate didactica. Drept urmare, in evaluarea studentilor vor conta foarte mult proiectele, referatele si activitatea din timpul seminariilor. De fapt, studentilor nu le va fi deloc greu sa-si sustina examenele scrise оntr-o perioada mai comprimata de timp, avand оn vedere faptul ca, potrivit noilor planuri de оnvatamant adaptate pentru o durata de trei ani a primului ciclu de studii universitare, numarul cursurilor este de sase pe semestru.

Studentie fara munca

Dat fiind faptul ca la unele discipline evaluarea va avea loc pe parcursul semestrelor, prezenta studentilor la seminarii va fi foarte importanta. Conform declaratiilor conducerii universitatii, la unele discipline nota finala va depinde in proportie de suta la suta de activitatea de la seminar si de evaluarile realizate pe parcursul orelor, fara a mai exista examenul de final. "Cu aceste masuri dorim ca examenele sa nu mai fie o loterie, asa cum se intampla uneori in momentul de fata. Activitatile didactice sunt obligatorii, iar studentii care au un loc de munca trebuie sa se reorienteze ori sa se inscrie la invatamant de la distanta", a declarat Dumitru Oprea, rectorul UAIC.

Cuza stimuleaza cercetarea

Premii de 100 milioane lei pentru cele mai bune teze de doctorat, acordarea unor bonusuri de la bugetul universitatii pentru facultatile cu o bogata activitate stiintifica, instituirea unui buget destinat stimularii activitatii de cercetare stiintifica sunt doar cateva dintre masurile aprobate de Senatul UAIC. Din 2006, va fi initiat un sistem de evaluare a rezultatelor obtinute оn activitatea de cercetare stiintifica de fiecare cadru didactic si cercetator, respectiv de fiecare facultate. Criteriile de evaluare vor fi definitivate pana оn noiembrie a acestui an si vor intra оn vigoare cu 1 ianuarie 2006. Cu anul universitar 2005-2006 se va introduce оn programul consacrat deschiderii cursurilor universitare o ceremonie de premiere a celor mai bune rezultate obtinute de persoane individuale, colective de cercetare si facultati. Suma destinata acestor premii va fi pusa la dispozitie din fondul central al UAIC. Institutia aloca, оn cest an universitar, 1 miliard lei pentru premierea cercetarii stiintifice a facultatilor si a rezultatelor obtinute оn cercetarea stiintifica оn anul 2004.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1287 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013491 (s)