Fardurile pot provoca pubertatea precoce si cancer mamar

Publicat: 23 apr. 2010

Fardurile sunt banuite ca grabesc venirea pubertatii la varste de 8-9 ani. Iar o data cu inaintarea in varsta creste riscul cancerului mamar.
Un studiu efectuat in SUA demonstreaza prezenta in urina fetitelor cu varste intre 8 si 9 ani a trei clase de produse chimice, ce poluează aerul – fenoli, ftalati si fitoestrogeni, care au efecte majore endocrine (cresterea sanilor, pilozitate). Insa acesti compusi se gasesc nu numai in mediul inconjurator, dar si in ambalajele unor produse si chiar in compozitia unor farduri, vopsele de par, creme, sampoane etc. Adica produse cosmetice din ce in ce mai frecvent folosite de fete.

Acesti compusi sunt stocati ani la rand in tesutul adipos si ulterior, in timp, sporesc riscul de cancer mamar.
‘Acesti poluanti in concentratii mari dezechilibreaza dezvoltarea in perioada pubertatii si, totodata, provoaca riscul unor complicatii ulterioare, dintre care cancerul mamar’, sustine si profesorul doctor Charles Sultan, seful Serviciului de endocrinologie pediatrica la CHU Montpellier (Franta), in Quotidien du medicin.

Aceasta descoperire este foarte importanta, deoarece acesti poluanti depistati la varste mici cresc in concentratie o data cu inaintarea in varsta si ar putea explica un alt fenomen: precocitatea pubertatii. La ora actuala, pediatrii din lumea intreaga sunt preocupati de instalarea mult mai devreme a pubertatii. Astfel, in unele zone geografice ale SUA, unde fenomenul este mai pregnant, se vorbeste despre o ‘epidemie de pubertate’, deoarece debuteaza la varste din ce in ce mai mici, respectiv la 8-9 ani.loading...

Adauga un comentariu