News Flash:

Farmacistii inca sunt nelamuriti

20 Decembrie 2000
680 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ei revendica CJASS precizari asupra fondurilor disponibile pentru medicamentele compensate si gratuite •De asemenea, cer comunicarea din timp a sumelor disponibile pentru luna ianuarie a anului 2001

Farmacistii ieseni sunt nemultumiti de faptul ca nu li se deconteaza, deocamdata, sumele integrale cheltuite pentru medicamentele compensate si gratuite eliberate in cursul lunilor octombrie si noiembrie. Din aceste motive, in urma Adunarii generale a farmacistilor intrunita pe 15 decembrie, a fost inaintata o scrisoare deschisa Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanatate (CJASS). "Adunarea generala a Colegiului Farmacistilor solicita conducerii CJASS sa ne comunice in cel mai scurt timp, in scris, de ce se impun sume lunare retroactive si daca exista fonduri suficiente pentru acoperirea necesarului din farmacii, conform declaratiilor facute. Dorim aceste precizari acum pentru o informare corecta a asiguratilor din judetul Iasi, pentru a evita situatia ca acestia sa alerge fara rost din farmacie in farmacie pentru a-si procura medicamente compensate si gratuite. Cum vor proceda in continuare farmaciile care au depasit deja sumele comunicate in actele aditionale de catre CJASS pana la data de 31 decembrie 2000? Respectam sau nu aceste sume comunicate prin actele aditionale deja semnate pentru a exista asa-zisa baza legala pentru decontarea macar partiala a facturilor lunilor precedente. Pentru evitarea unor asemenea situatii in viitor, solicitam conducerii CJASS Iasi ca incheierea noilor contracte pentru anul 2001 sa se faca respectand legislatia in vigoare, nemaipunand farmaciile in situatia de a semna contracte retroactive, acestea sa fie anuntate din timp asupra sumelor alocate pe trimestrul I al anului 2001", se mentioneaza in scrisoarea deschisa.
Deoarece in lunile octombrie si noiembrie contravaloarea retetelor pentru medicamente compensate si gratuite eliberate de farmacii a fost de aproximativ zece miliarde lei lunar, Casa Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate a comunicat Colegiului Farmacistilor ca vor fi decontate cate opt miliarde lei lunar. Reamintim faptul ca in luna septembrie, datorita bugetului insuficient, CJASS a decis impunerea unui plafon de zece milioane de lei lunar pentru medicamentele compensate si gratuite eliberate de fiecare farmacie. Pe 20 octombrie, in urma rectificarii bugetului casei nationale, nu s-a mai impus plafonarea fondurilor, conducerea CJASS apreciind ca nu mai sunt probleme cu banii, fiecare farmacie putand cheltui orice suma. Ca o regula generala orientativa, s-a stabilit ca, in fiecare luna, farmaciile sa dispuna de opt miliarde lei pentru compensate si gratuite. Atunci, Colegiul Farmacistilor a solicitat incheierea unui act aditional care sa mentioneze suspendarea plafonarii bugetului, insa CJASS a motivat ca vor fi bani suficienti si nu este necesar un astfel de act. Nu este normal acest lucru, deoarece s-a spus ca sunt bani suficienti si, din fondul total de 24 de miliarde lei pentru ultimul trimestru, s-au cheltuit deja 20 de miliarde lei.
Cristian DONOSE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1397 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014325 (s)