Evenimente culturale

Fascinanta poveste a unui loc incarcat de istorie – FOTO

Publicat: 31 dec. 2014

Una dintre cele mai circulate zone din Iasi se „gazduieste” poate cel mai important edificiu al orasului. Ridicat in decursul secolului XIX, imobilul respectiv este si astazi unul din punctele de reper importante ale Iasului. In interior se regasesc detalii extrem de bine pazite, aspecte la care extrem de putine persoane au acces.
Corpul de cladire al Brigazii 15 MecanizatePodu Inalt„, cunoscut de unii ca si Corpul 10 Armata, este ridicat intr-un stil gotic, aspecte care pot fi vazute inca de la intrare, imobilul a rezistat peste timp, iar acum a devenit unul din cele mai bine pazite secrete din Iasi.

Vezi si Povestea garii din Iasi

Totul a inceput acum aproape 170 ani cand, conducerea de pe atunci a „Militiei pamantesti„, facea cunoscut autoritatilor superioare ca spatiul cladirilor pentru cazarea garnizoanei militare din Iasi este nesatisfacator, fiindca nu exista un imobil special pentru pastrarea si depozitarea armamentului si munitiei. In luna martie a acelui an, generalul armatei a solicitat construirea unui nou imobil nou tocmai in Copou, pe un teren amplasat dincolo de “bariera Podului verde”, aflata atunci in proprietatea manastirii Trei Ierarhi. La 3 aprilie 1845, sfatul administrativ al Principatului Moldovei a cerut domnitorului Mihail Sturza ca proiectul sa fie aprobat. Edificiul fostei cazarmi de la Copou, unul din cele mai mari din Iasi, are, ca elemente arhitecturale exterioare distincte, patru turnuri masive de colt, cu creneluri, turnulete si numeroase alte elemente decorative, cu precadere gotice si alte detalii caracteristice. „Domnitorul a avizat favorabil proiectul, stiind ca in odaile de la Curtea veche nu puteau fi cazati ostasii garnizoanei iesene pentru ca nu aveau teren de instructie, iar depozitul de munitii, primitiv amplasat in curte, devenise un pericol permanent pentru ostasi si pentru o parte din populatia capitalei”, a spus lt. col. Eduard Borhan, din cadrul Brigazii 15 Mecanizata Podu Inalt.

Vezi si Imagini vechi cu Catedrala Mitropolitana (Mitropolia din IASI) – FOTO

Costuri uriase

Costurile estimate la acea vreme pentru constructia edificiului erau impresionante. Mai ales din cauza datoriilor acumulate catre Rusia era si complicat pentru conducerea tarii sa ridice un nou edificiu pentru armata. Chiar si in aceste conditii, s-a decis ca imobilul sa fie construit cu orice risc. Terenul afectat constructiilor principale si corpurilor auxiliare avea o suprafata de 38.000 de “stanjeni cvadrati sau 13 falcii si o treime”. Astazi, ar fi o suprafata de circa 7.500 metri patrati. Suma ce trebuia platita manastirii Trei Ierarhi s-a fixat la un pret dublu fata de cel platit la particulari, adica la trei galbeni „falcea”. Si fiindca manastirea tergiversa incheierea tranzactiei, Departamentul Lucrarilor Publice a propus sa se achite 400 de galbeni pentru ca terenul sa fie luat definitiv de catre stat. Astfel, la 22 iunie 1852 s-a facut o ceremonie a punerii pietrei de temelie pentru noua cazarma a infanteriei. „Volumul edificiului proiectat, de plan patrunghiular, cu patru niveluri, era imens si nerealizabil fata de resursele financiare de atunci ale Moldovei. Pana la plecarea lui Grigore Al. Ghica din scaunul de domnitor, de-abia se turnasera temeliile si se ridicase jumatate din inaltimea primului nivel. Din aceasta cauza, proiectul n-a mai fost continuat, ci chiar abandonat. Trupele care nu incapeau in imobilele de la Curtea Domneasca, dupa secularizarea bunurilor manastirilor inchinate, au fost cantonate la Manastirea Cetatuia, respectiv infanteria, si la Manastirea Frumoasa, in 1866 artileria”, a spus oficialul Batalionului iesean.

Vezi si Cum a luat fiinta Jockey Club, cel mai celebru club din targul Iesilor

Istorie de secole

Interiorul imobilului adaposteste o istorie de peste secole a armatei romane. Fiecare batalion ar Brigazii are parte de istoria sa in interiorul corpului de cladire. Comandantii Brigazii sunt trecuti la loc de cinste, ca si cei de la regimentele de la Razboiul de Independenta pana la cel de al Doilea Razboi Mondial. Sub patronajul Sfantului Ierarh Alexandru, unitatea militara din Copou a scos la iveala o istorie a armatei romane, toate aceste detalii fiind prezente in interiorul imobilului. Istoria arata ca lucrarile pentru constructia cladirii au fost reluate in 1872 si s-au terminat de-abia in toamna anului 1880. Actuala cladire nu este decat o aripa a edificiului proiectat in timpul domniei lui Grigore Al. Ghica, fiindca s-au lasat la o parte corpul central si aripa dreapta, in vreme ce temeliile nefolosibile au fost distruse. Acum, cladirea este considerat a fi monument istoric si a intrat in patrimoniul national al Romaniei. „In Palatul Ostirii am organizat totul in doua parti, prezentul si trecutul. Avem donatii ale fostilor militari care au lasat in urma lor niste marturii ale faptelor lor de arme. Avem expuse materiale si obiecte din Primul Razboi Mondial, avem si obiecte mai vechi expuse. Regimentul nostru a primit la 1889 denumirea de Razboieni in memoria bataliei duse de Stefan cel Mare la Valea Alba. Palatul are o istorie interesanta si iesenii ar trebui sa stie ca mistria si canciocul folosite la turnarea primului mortar in fundatia cladirii se gasesc la Complexul Muzeal National Moldova”, a mai mentionat lt. col. Borhan.

Adauga un comentariu