Remedii naturiste

Fasolea alba poate ajuta la scaderea glicemiei

Publicat: 10 dec. 2010
7

Indicele glicemic imparte carbohidratii in functie de efectul lor asupra glicemiei (zaharului din sange). Alimentele cu indice glicemic ridicat se digera rapid si determina cresterea brusca a zaharului din sange.

Alimentele cu indice glicemic scazut se digera lent, pastrand constant nivelul de zahar din sange. In plus, aceste alimente dau o mai mare senzatie de satietate. Cresterea lenta si traptata a zaharului din sange pastreaza constant nivelul insulinei, principalul hormon al metabolismului.

Studiul si rezultatele sale
Potrivit cotidianului La Stampa, la studiu au participat 13 voluntari cu o stare buna de sanatate cu varsta intre 24 si 44 de ani si care aveau indicele de masa corporala cuprins intre 18 si 25 (kg/m2). Toti participantii nu avuseserea probleme legate de alimentatie si nu suferisera de boli gastrointestinale, diabet sau alte afectiuni endocrinologice. Participantii au fost impartiti in doua grupuri si li s-a dat 50 g de paine alba cu unt si extract de fasole alba sub forma de capsule sau pulbere.

Substanta a fost administrata in 3 doze: 1500 mg, 2000 mg si 3000 mg atat capsule cat si pulbere amestecata cu untul care s-a intins pe paine. Cercetatorii au constatat ca o substanta care se gaseste in fasole si care a fost denumita Phase 2 inhiba enzima digestiva alfa-amilaza secretata de pancreas si saliva  si care este responsabila de descompunerea amidonului in zaharuri. Specialistii sugereaza ca datorita acestui fapt si pentru ca indicele glicemic are functia de absorbtie a glucozei la nivelul intestinului, inhibarea enzimei alfa-amilaza poate provoca scaderea indicelui glicemic. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu pulberea de fasole administrata in doze de 3000 mg. Substanta sub forma de capsule nu a dat dat rezultate semnificative.

Lucrul acesta s-ar putea intampla din cauza unei biodisponibilitati scazute din cauza timpului mai indelungat de care are nevoie o capsula pentru a se dizolva, cred cercetatorii. De aceea, ei se gandesc sa faca mai multe studii pentru a determina daca Phase 2 poate sa actioneze la fel de eficient si cu alte alimente precum pastele sau orezul.





Adauga un comentariu