Eveniment-Social

Fast de Ziua Independentei si a Europei

Publicat: 10 mai 2008
1

• Ziua de 9 mai a insemnat o tripla aniversare pentru romani • S-au implinit 131 ani de la proclamarea independentei de stat a Romaniei, respectiv 63 de ani de la victoria impotriva fascismului • Ieri a fost sarbatorita si Ziua Europei

Ieri s-au implinit 131 ani de la proclamarea independentei de stat a Romaniei, care a avut loc in data de 9 mai 1877, respectiv 63 de ani de la victoria impotriva fascismului. Din 1986, ziua de 9 mai a devenit si Ziua Europei. La Iasi, manifestarile au inceput cu ceremonialul organizat la Statuia Independentei. Evenimentul s-a desfasurat conform traditiei, nu au lipsit discursurile oficialitatilor prezente, dar si slujba religioasa, oficiata langa statuia ce troneaza in Piata Independentei. Manifestarile au continuat si cu depuneri de coroane la cimitirul Eternitatea, din cartierul Tatarasi, insa numarul oficialitatilor locale prezente la cea de-a doua parte a ceremoniei a fost mult mai mic.

La manifestarile care au avut loc in Piata Independentei au fost prezente mai multe figuri ale administratiei publice iesene, printre care prefectul judetului, Marius Bodea, primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, dar si vicepresedintele Consiliului Judetean, Iovu Brezuleanu. „Am sarbatorit trei momente importante pentru istoria Romaniei. Primul ar fi aniversarea a 131 ani de la independenta de stat. Al doilea moment marcant este ziua de 9 mai 1945, ce reprezinta ziua capitularii Germaniei si sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, dar si o alta zi importanta, Ziua Europei. Aceasta e o zi mare pentru noi toti, dupa mai bine de un an de la aderare, ne simtim cu adevarat membri ai Uniunii Europene. Poporul nostru s-a despartit violent de trecut, fapt ce a dus la un recul simtit pentru o perioda buna de timp. Romania este plina de monumente inchinate eroilor pe campul de lupta si ar trebui sa fim mandri”, a declarat prefectul Marius Bodea. Manifestarea s-a incheiat cu o parada a militarilor de la Garnizoana Iasi si a celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi. Tot ieri, la Iasi a fost amenajat un stand in fata Prefecturii unde mai multi studenti au oferit publicului larg pliante si informatii referitoare la Uniunea Europeana. „Evenimentul a fost lansat pentru toti iesenii si am incercat sa aducem in prim plan gandurile si intrebarile acestora la un an si patru luni de la aderare, precum si modul in care se vede Romania ca stat membru UE”, a precizat subprefectul Vasile Etcu.

Adauga un comentariu