Boli si tratamente

Febra: la ce temperatură ar trebui să fii îngrijorat

Publicat: 17 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Febra la ce temperatură ar trebui să fii îngrijorat
Temperatura normală a corpului variază între 36°C și 37,2°C, în funcție de persoană, ciclul feminin (crește odată cu ovulația) și momentul zilei (crește seara).

Febra însoțește multe dintre infecții, iar acest simptom ne lasă deseori neputincioși. Iată întrebările pe care ți le poți pune când temperatura ta sau cea a copilului tău ajunge la 38, 39, 40°C!

Febra este întotdeauna un semn de infecție?

Temperatura normală a corpului variază între 36°C și 37,2°C, în funcție de persoană, ciclul feminin (crește odată cu ovulația) și momentul zilei (crește seara). Vorbim despre febră de la 38°C in sus. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de o infecție virală, bacteriană sau parazitară. Dar poate fi cauzată și de alte boli – inflamatorii, tumorale – hipertiroidism sau pur și simplu de exerciții fizice intense sau accident vascular cerebral.

Este gravă boala dacă este însoțită de febră?

Febra reflectă un mecanism de apărare al corpului nostru. Acest lucru mărește „termostatul” din creier pentru a preveni multiplicarea microbilor și, astfel, pentru a ajuta celulele albe din sânge să lupte împotriva infecțiilor.

Deși reflectă un sistem imunitar bun, această reacție poate fi, de asemenea, un steag roșu. Exemplu: Când apare o febră în timpul unei nazofaringite de origine virală, este un semn al unei suprainfecții bacteriene.

Când trebuie să consultați un medic?

Medicii nu consideră că acest lucru este un motiv de îngrijorare, atâta timp cât temperatura nu crește peste 38,5°C. Cu toate acestea, peste 48 de ore, o temperatură anormal de ridicată necesită consultare. De exemplu, o infecție a tractului urinar este frecventă la femeile tinere, dar dacă este însoțită de o ușoară febră, poate însemna leziuni renale mai grave.

Ce pățim în caz de febră mare?

Sub 40°C, febra nu amenință un tânăr sănătos. Dar, peste 38°C, persoanele mai fragile ar trebui să solicite sfatul medicului fără întârziere. Următoarele categorii sunt în principal vizate:

  • copii sub un an;
  • persoanele în vârstă care se deshidratează foarte repede;
  • femeile însărcinate;
  • pacienți cu boli cronice (diabet, probleme cardiace sau respiratorii);
  • persoanele care iau medicamente imunosupresoare, după un transplant, de exemplu.

Ce medicament să folosiți pentru febră?

Pentru a reduce febra, paracetamolul trebuie luat întotdeauna în considerare, deoarece are cele mai puține efecte secundare:

  • la adulți: doza maximă recomandată este de 4 g pe zi, împărțită în 4 doze;
  • la copii: 60 mg/kg/zi, care trebuie împărțit în 4 sau 6 doze, adică aproximativ 15 mg/kg la fiecare 6 ore (timp minim de 4 ore între 2 doze).

Dacă paracetamolul este contraindicat, este posibilă utilizarea unui AINS (antiinflamator nesteroidian): ibuprofen (la copii peste 3 luni) și ketoprofen (la copii cu vârsta peste 6 ani) lună). La copii, administrarea unui AINS trebuie făcută după recomandări medicale.

Aspirina și toate celelalte AINS sunt contraindicate la femeile gravide începând cu a șasea lună de sarcină. AINS trebuie evitate în caz de varicelă.

De asemenea, este contraindicat să combinați mai multe tratamente.

Indiferent de tratamentul antipiretic utilizat, urmați dozele și intervalele de dozare indicate pe prospect. Nu prelungiți tratamentul peste trei zile fără sfatul medicului.

Covid-19: Nu se recomandă începerea tratamentului cu medicamente antiinflamatoare pentru scăderea febrei, deoarece este posibil ca aceste medicamente să înrăutățească infecția din cauza coronavirusului. În caz de febră, preferați paracetamolul.

Adauga un comentariu