Secretele istoriei

Femei diabolice. Sadica Ilse Koch, „Cateaua de la Buchenwald“

Publicat: 07 apr. 2013
Ilse Koch a fost sotia lui Karl Otto Koch, comandantul lagarului nazist de concentrare de la Buchenwald. Betia de putere a facut-o insa mai celebra decat sotul sau. „Cateaua de la Buchenwald“, cum a fost supranumita sadica sefa a gardienilor de catre prizonierii lagarului, orchestra cele mai obscene torturi: colectiona pielea tatuata a detinutilor condamnati la moarte, din care confectiona abajururi
La 11 aprilie 1945, soldatii americani au intrat in lagarul nazist de la Buchenwald si au incremenit. Astazi, la 68 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare, acele imagini infioratoare sunt pastrate ca marturie a celor mai sadice nedreptati istorice. Se estimeaza ca la Buchenwald si-au gasit moartea in jur de 56.000 de persoane. Evrei, detinuti politic, prizonieri de razboi, tigani si homosexuali. Se estimeaza, dar nu se stie. In dosarele lagarului au fost inregistrate 34.375 de decese. Lipsesc prizonieri sovietici de razboi, asasinati cu un glont in ceafa, lipsesc prizonierii Gestapo-ului ucisi in crematoriul de la Buchenwald, lipsesc victimele convoaielor de evacuare a lagarelor din Est si lipsesc victimele evacuate din lagar de catre nazisti, in primavara anului 1945, in marsuri ale mortii. Ilse Koch a intrat in Partidul nazist in anul 1932, iar in 1934 s-a casatorit cu Karl Otto Koch, alaturi de care s-a stabilit, in 1936, in apropierea Berlinului. El era comandantul lagarului de Concentrare Sachsenhausen, iar ea era gardian si secretara. Din 1937, cei doi au venit la conducerea lagarului de la Buchenwald. Ilse a ramas aici pana la 23 august 1943 si si-a castigat, in acest timp, o nefericita faima. 
A fost numita „Witch of Buchenwald“ (n.r. – Vrajitoarea de la Buchenwald), denumire transformata in mod natural in „Cateaua de la Buchenwald“, din cauza sadismului iesit din comun. Supravietuitorii spun ca tanara membra SS se plimba complet dezbracata, cu un bici in mana, printre detinutii din lagare, iar daca vreunul clipea sau intorcea capul, era impuscat pe loc. Dupa eliberarea lagarului s-a descoperit ca Ilse Koch a fost cea care a comandat moartea mai multor detinuti care aveau tatuaje, pentru a folosi pielea lor la diferite obiecte de artizanat. La 24 august 1943, Ilse Koch si sotul sau au fost arestati la ordinul lui Josias von Waldeck-Pyrmont, seful SS si al Politiei din Weinmar. Erau acuzati de obtinerea de foloase necuvenite din averile detinutilor, de delapidare si de uciderea mai multor prizonieri pentru a-i impiedica sa depuna marturie. Ilse a fost achitata insa din cauza lipsei probelor, iar fostul comandant de lagar a fost executat chiar in aprilie 1945. Ilse a fost din nou arestata, de americani, la 30 iunie 1945. A fost deferita, alaturi de alti 30 de nazisti, Tribunalului Militar American de la Dachau, fiind acuzata de participarea la un plan criminal de sprijinirea si participarea la crimele de la Buchenwald. La procesul din 1947, Ilse Koch a socat spunand ca este insarcinata, desi regimul penitenciar era unul de izolare, neputand sa interactioneze cu niciun barbat, in afara anchetatorilor. Intr-adevar, Ilse Koch era in cea de-a opta luna de sarcina. Promiscuitatea sa era insa de notorietate, existand zvonuri ca tortionara intretinea relatii cu seful medicilor de la Dachau, capitanul SS Waldemar Hoven, cu adjunctul sotului sau, Hermann Florstedt, cu alti ofiteri SS si chiar cu anumiti detinuti. La 19 august 1947, Ilse Koch a fost condamnata la inchisoare pe viata, insa pedeapsa i-a fost redusa, la patru ani de inchisoare, pe motiv ca nu exista probe convingatoare ca a selectat detinuti pentru exterminare cu scopul de a colectiona pielea tatuata sau ca are in posesie obiecte facute din piele umana. La presiunea opiniei publice, Ilsei Koch i s-a dat verdicul final la 15 ianuarie 1951. Decizia instantei avea 111 pagini de motivare. 
La 1 septembrie 1967, tortionara s-a spanzurat in inchisoarea pentru femei de la Aichach. Avea 60 de ani. La 11 aprilie 1945, prizonierii infometati au luat cu asalt turnurile de supraveghere incercand sa obtina controlul lagarului. In dupa-amiaza aceleiasi zile, Divizia 89 Infanterie a Statelor Unite a patruns in Buchenwald. Peste 20 de mii de oameni au fost gasiti in tabara de concentrare. Americanii care au fost martorii teribielor descoperiri au fost atat de impresionati incat au ordonat locuitorilor orasului Weinmar sa viziteze lagarul ca sa vada cu propriii lor ochi ororile naziste. „Povestind despre Buchenwald, lagarul unde si-a reintalnit fratele in varsta de doar 15 ani, tata revenea mereu asupra solidaritatii dintre detinuti, disciplinei, organizarii si grijii fata de cei din jur, atmosferei care le-a dat putere sa reziste conditiilor inumane de detentie, sa-si ocroteasca tinerii si sa pregateasca eliberarea lagarului in 11 aprilie 1945. La venirea americanilor, lagarul de la Buchenwald era deja liber. […]. Ma straduiesc sa fiu cea dintai care telefoneaza unchiului meu, László Székely,  si -i spune „La multi ani!”, dar adesea el se dovedeste mai rapid decat mine si ma suna la prima ora, cu aceeasi urare. Apoi vorbesc la telefon cu Nicolae Kallós, Imre Rózsa si varul mamei, Rudy Karpelesz din Targu Mures, adresandu-le acelasi “La multi ani!”,  pentru ca 11 Aprilie 1945 a fost cea de a doua zi de nastere a tatalui meu si a fratilor sai de lagar“, povestea Andrea Ghita pe portalul acum.tv.

sursa:adevarul.ro loading...

Adauga un comentariu