News Flash:

Femeia de serviciu elibereaza medicamente bolnavilorq

1 Aprilie 2008
2064 Vizualizari | 2 Comentarii
Cristian Lapusneanu director interimar la Casa de Asigurari de Sanatate
• La o farmacie din orasul Harlau, medicamentele erau eliberate chiar de femeia de serviciu • Conducerea CAS a reziliat contractul cu farmacia respectiva, deoarece a fost incalcata grav legislatia in vigoare • "Am reziliat contractul cu farmacia respectiva, deoarece aceasta abatere grava reprezinta una dintre clauzele de reziliere a contractului. Farmacistul nu era la serviciu, iar retetele erau eliberate de persoane care nu aveau aceasta competenta. Am inteles ca orice persoana din farmacie elibera medicamente, chiar si femeia de serviciu. Acesta este un lucru foarte grav", a declarat Cristian Lapusneanu, director interimar la CAS

O farmacie din orasul Harlau a fost inchisa deoarece farmacistul nu era la serviciu, iar medicamentele erau eliberate de persoane neautorizate. Mai mult, dupa cum a afirmat Cristian Lapusneanu, director interimar la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi, chiar si femeia de serviciu elibera medicamente populatiei. Fiind o abatere foarte grava de la legislatia in vigoare, conducerea CAS a reziliat contractul cu farmacia respectiva, urmand ca acesta sa poata fi reinnoit dupa un an de zile. Aceasta situatie a fost descoperita in urma unui control efectuat de reprezentantii CAS saptamana trecuta. "Am reziliat contractul cu farmacia respectiva, deoarece aceasta abatere grava reprezinta una dintre clauzele de reziliere a contractului. Farmacistul nu era la serviciu, iar retetele erau eliberate de persoane care nu aveau aceasta competenta. Am inteles ca orice persoana din farmacie elibera medicamente, chiar si femeia de serviciu. Acesta este un lucru foarte grav. Farmacista a depus contestatie in urma controlului, dar nu a avut argumente solide care sa demonstreze contrariul. In momentul de fata farmacia ramane inchisa", a declarat Cristian Lapusneanu. In aceste conditii nimeni nu-si poate asuma raspunderea pentru retetele eliberate de femeia de serviciu sau alte persoane din farmacie neavizate. Este posibil ca una dintre aceste persoane sa fi eliberat un alt medicament decat cel prescris pe reteta, avand in vedere ca nu toti medicii scriu citet numele medicamentului pe reteta. Deoarece farmaciile primesc foarte multi bani de la CAS pentru retete gratuite si compensate, directorul interimar va solicita farmacistilor criterii de calitate. Cu toate ca plafonul alocat medicamentelor gratuite si compensate este foarte mare, majoritatea farmaciilor din oras epuizeaza aceste fonduri chiar in primele zile ale lunii. Pe de alta parte, directorul interimar Lapusneanu a declarat ca normele legale sunt in favoarea farmacistilor si chiar stimuleaza farmaciile sa termine mai repede plafonul pentru retete gratuite si compensate. "Legea stimuleaza farmaciile sa epuizeze mai repede plafonul pentru gratuite si compensate si tot legea ne obliga sa suplimentam fondurile. Sunt foarte mari sumele care se duc la farmacii. Plafonul alocat lunar pentru retete gratuite si compensate se termina foarte repede. Este o crestere prea mare si dupa data de 15 a fiecarei luni trebuie sa trecem la suplimentarea fondurilor. In luna martie am suplimentat de doua ori fondurile la farmacii. Pentru ca se aloca foarte multi bani la farmacii voi cere si eu criterii de calitate. Bani sunt, dar trebuie ca si bolnavii sa fie multumiti", a spus ec. Cristian Lapusneanu.

De la o farmacie la alta

Chiar daca in data de 15 martie au fost suplimentate fondurile la farmacii, pe data de 17 martie, cele mai multe farmacii nu mai eliberau retete gratuite si compensate, pe motiv ca s-a terminat plafonul. Mai mult, unii farmacisti au precizat ca doar jumatate de ora pe zi se elibereaza astfel de retete, fara a informa populatia despre aceasta situatie. Medicamentele pentru diabetici sau oncologie, de exemplu, nu se elibereaza pe un anumit plafon si din aceasta cauza nu ar trebui sa existe probleme atunci cand bolnavul vine sa-si ia aceste medicamente din farmacie. Cu toate acestea, sunt bolnavi care merg din farmacie in farmacie pentru a lua medicamentele de diabet, de exemplu. "Pentru bolnavii de diabet avem astazi (ieri - n.r.) doar medicamentul Avandamet. Se mai intampla la anumite retete sa nu avem toate medicamentele pentru aceasta categorie de bolnavi. Siofor este un medicament pentru diabetici care se gaseste mai greu in farmacii", a declarat farmacista Petronela Mois.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Mos Craciun  | #32857
Desi nu se da nici un nume (paraca ar fi secret militar) cred ca este vorba de farmacia Central(a). Numai aici patroana era foarte tifnoasa si facea legea cum dorea. Totusi cred ca este si o lucratura a doamnelor de la vechea farmacie pentru ca incepuse sa dea si aici retete compensate. Interesant este faptul ca la farmacia Iasyfarm se elibereaza compoensate doar in prima zi a lunii...plafonul fiind epuizat subit in cateva ore. Cred ca se impune si aici un control foarte serios, eventual la farmacia "mama". E bine ca se mai controleaza si acest domeniu dar vrem sa se elibereze compensate macar 15 zile din luna.
lege?  | #32858
farmacistul(a) si cu femeia de servici,la racoare frate ca nu se mai satura de bani...ce e asta,de ce nu se repecta nimic ......s-a reziliat contractul...mare fas....sanatatea oamenilor tratata de femeia de servici....unde duce capitalismul!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1343 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012780 (s)