Stiri medicale

Femeia injectată cu vaccinul anti-COVID-19 al Oxford – AstraZeneca a făcut mielită transversă

Publicat: 21 sept. 2020
vaccin anti COVID-19
Doză vaccin anti COVID-19

CNN a obținut un raport intern de siguranță al gigantului farmaceutic AstraZeneca, care face lumină asupra afectiunii neurologice suferite de unul dintre participanții la studiul clinic al vaccinului anti-COVID-19. Voluntara, o femeie în vârstă de 37 de ani, sănătoasă, a dezvoltat mielită transversă confirmată după ce a primit a doua doză de vaccin, ea fiind internată pe 5 septembrie.

Raportul obtinut de CNN detaliază modul în care voluntara studiului, o femeie în vârstă de 37 de ani, sănătoasă, a experimentat mielită transversă confirmată după ce a primit a doua doză de vaccin, ea fiind internată pe 5 septembrie.

Patru zile mai târziu, AstraZeneca a respins informatiile oferite de presa, potrivit carora participantul a fost confirmat cu o afecțiune neurologică rară, în care măduva spinării se inflamează.

Probleme cu mersul pe jos, slăbiciune, durere în brațe

Documentul, care este etichetat ca „raport inițial”, descrie modul în care participantul la studiu a avut probleme cu mersul pe jos, slăbiciune, durere în brațe și alte simptome.

Raportul intern de siguranță este datat pe 10 septembrie, iar pe 11 septembrie a fost trimis medicilor care conduc studiile clinice ale studiului.

Săptămâna trecută, AstraZeneca a anunțat o „boala inexplicabilă” a voluntarului din studiu și a spus că întrerupe în mod voluntar procesul la nivel mondial. Sâmbătă, procesul din Marea Britanie a fost reluat. Procesul nu a fost reluat în SUA.

Întrucât lumea urmărește îndeaproape procesul de dezvoltare al vaccinului, în speranța că va pune capăt unei pandemii mortale, unii oameni de știință spun că comunicările AstraZeneca despre starea pacientului nu au fost pe deplin transparente.

Într-un comunicat de presă de săptămâna trecută, gigantul farmaceutic a declarat că „suntem dedicați siguranței participanților noștri și celor mai înalte standarde de conduită în studiile noastre”.

La 14 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 al Oxford – AstraZeneca, femeia, care locuiește în Marea Britanie, „a prezentat mielită transversă confirmată”, cu simptome care includ probleme de mers, dureri și slăbiciune, se arată în raportul de siguranță.

Procesul de testare a fost reluat în Marea Britanie și Brazilia

După ce starea pacientului a fost revizuită de experți în siguranță, procesul a fost reluat în Marea Britanie și Brazilia.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA, a declarat marți pentru CNN că este „doar o chestiune de timp” înainte ca procesul să se reia în Statele Unite. El a adăugat că a considerat că boala participantului a fost „unică” în acest moment și că „ar fi neobișnuit să se oprească complet un proces pe baza unui singur eveniment advers”.

„Trebuie să fii deosebit de atent și să ai grijă să vezi dacă se întâmplă din nou și apoi, dacă se întâmplă, devine o situație cu totul diferită”, a spus el.

„Narațiunea de caz” conținută în raportul AstraZeneca spune că pacientul a primit prima doză de vaccin coronavirus la începutul lunii iunie și a fost bine. A primit a doua doză la sfârșitul lunii august.

Pe 2 septembrie, în timp ce alerga, participantul la studiu simtit slabiciune. Raportul menționează că nu a avut nicio leziune evidentă a coloanei cervicale. A doua zi, potrivit raportului, ea a avut simptome, inclusiv dificultăți de mers, durere și slăbiciune în brațe, durere și senzație redusă la nivelul trunchiului, durere de cap și capacitate redusă de a-și folosi mâinile. Femeia a fost internată în spital pe 5 septembrie.

Voluntara studiului a început să se simtă mai bine

Raportul AstraZeneca menționează de două ori că femeia a fost diagnosticată cu mielită transversă confirmată. De asemenea, se spune că un neurolog care a studiat cazul ei „a sugerat că simptomele sunt în concordanță cu diagnosticul de mielită transversă”.

Potrivit raportului, nu au fost diagnosticate alte cazuri similare în rândul altor voluntari din studiu. Neurologul a menționat că voluntarul studiului a început să se simtă mai bine.

„Rezolvarea simptomelor ei este destul de rapidă, având în vedere că boala ei a început cu doar patru zile în urmă. Puterea și dexteritatea în mâini se îmbunătățeau”, potrivit raportului.

Adauga un comentariu