Eveniment-Social

Femeia pentru care sanii nu mai conteaza. Cuvinte emotionante venite din partea unei luptatoare

Publicat: 28 mai 2014
1

@ In 2007, s-a privit in oglinda si a simtit un soc puternic @ Dupa mai bine de sapte ani, refuza sa se mai gandeasca la optiunea de a reveni pe masa de operatie @ Chiar si in aceasta situatie, ofera un sfat emotionant celor care au trecut prin aceleasi momente cumplite

Chiar daca pare incredibil, pentru aceasta ieseanca nu mai conteaza sanii. A trecut prin momente groaznice si a suportat cu mult curaj fiecare pas care a mutilat-o, dar a tinut-o in viata pentru a-si vedea nepoata cum creste. In urma cu cativa ani, i-a fost pus un diagnostic care a adus-o in fata unei lupte contracronometru. Camelia Botezatu a reusit sa invinga cancerul de san, prin tratamente dure, chimioterapie, radioterapie, dar si mastectomie.

Practic, dupa interventia chirurgicala din 2007 s-a uitat in oglinda si a avut socul unei mutilari. Dupa ce a trecut efectul anesteziei s-a privit cum arata cu unul din sani taiat. La momentul respectiv i-a fost prezentata si optiunea reconstructiei prin endoprotezare, insa pentru proteze trebuia sa scoata bani din buzunar pentru ca nu erau decontate. Lipsa banilor a descurajat-o. A preferat sa puna in prim-plan sanatatea pentru a fi alaturi in continuare de fiica si nepoata ei. La peste 60 de ani, a aflat ca s-a pus la punct subprogramul de reconstructie a sanului ca urmare a unor afectiuni oncologice.

„Nu voi fi pe acea lista”

Chiar daca totul este gratis nu mai vrea sa ajunga din nou pe masa de operatie, dar are un sfat important pentru femeile mai tinere care trec prin aceasta mutilare fizica. „Am auzit de programul pentru pacientele care au trecut printr-o mastectomie, m-am gandit, dar nu voi fi pe acea lista. Sper ca femeile mult mai tinere sa nu ezite sa faca acest pas. Au o viata frumoasa inainte si nu trebuie sa ramana cu acest handicap, mai ales ca acum au aceasta sansa. Chiar daca este totul gratuit, pentru mine este importanta sanatatea. Ma simt bine si am o satisfactie enorma ca pot iesi cu nepotica mea in parc si ca pot fi alaturi de fiica mea. Nu mai am partener si nu mai este cazul sa ma gandesc la acest aspect fizic. Am invatat sa maschez destul de bine aceasta invaliditate. Am deja un loc unde imi fac sutiene speciale si la nivel vizual nu se observa nicio diferenta atunci cand aleg o tinuta vestimentara. Imi amintesc si acum socul care l-am avut atunci cand m-am privit in oglinda dupa operatia de amputare a sanului. Este adevarat… nu te mai simti femeie. Dar la varsta mea sunt recunoscatoare pentru simplu fapt ca traiesc. Cele care sunt intr-o relatie, care au un partener sau care sunt mult mai tinere au primit o sansa uriasa prin finantarea acestui program. Stiu prin ce trec si interventia de reconstructie a sanului este mult mai utila pentru ele. Eu am luptat cu boala, merg si acum periodic prin spitale, dar ma bucur de rolul de bunica”, a spus Camelia Botezatu. Subprogramul de reconstructie mamara prin endoprotezare dupa afectiuni oncologice, permite chirurgilor plasticieni de la Sf. Spiridon sa faca 9 interventii de acest gen pe luna, fara ca pacientele sa-si mai achizitioneze din resurse proprii protezele. Cu avizul specialistului oncologic si un bilet de trimitere, orice ieseanca se poate inscrie pe aceasta lista pentru a scapa de senzatia de mutilare de dupa ce a invins cancerul mamar.

Adauga un comentariu