News Flash:

Femeia strapunsa de taur

1 Octombrie 2008
1368 Vizualizari | 2 Comentarii
Femeia strapunsa de taur
• O serie de figuri antropomorfe masculine cu coarne de taur, gasite pe cateva fragmente de vase din perioada cucuteniana in situl arheologic de la Ruginoasa, descoperit in urma cu 7 ani, au starnit un interes deosebit pentru cercetare • Puse in comparatie cu reprezentarile din pesterile Chauvet si La Magdelaine, unde vedem bizoni care ar urma sa strapunga o reprezentare feminina, in pozitie sexuala, figurile de la Ruginoasa arata ca triburile cucuteniene aveau deja, intr-un mod inca nestiut, o sacralitate cu elemente inedite • Invaluita in mister, o lume aproape nestiuta bantuie istoria • Iasii, din fericire, sunt prinsi in aceasta istorie oarecum tenebroasa, prin care elementele de spiritualitate, iar mai tarziu religiozitate sunt inca de acum 10.000 de ani prezente si pe acest spatiu

O descoperire cu totul extraordinara facuta la Ruginoasa in anul 2001 suscita in continuare, si probabil inca multa vreme, o fascinatie si aduce o aura de mister prin care o lume aproape nestiuta bantuie istoria. Iasii, din fericire, sunt prinsi in aceasta istorie oarecum tenebroasa, prin care elementele de spiritualitate, iar mai tarziu religiozitate sunt inca de acum 10.000 de ani prezente si pe acest spatiu. O serie de figuri antropomorfe masculine cu coarne de taur, gasite pe cateva fragmente de vase din perioada cucuteniana in situl arheologic de la Ruginoasa, descoperit in urma cu 7 ani, au starnit un interes deosebit pentru cercetare. Puse in comparatie cu reprezentarile din pesterile Chauvet si La Magdelaine, unde vedem bizoni care ar urma sa strapunga o reprezentare feminina, in pozitie sexuala, figurile de la Ruginoasa arata ca triburile cucuteniene aveau deja, intr-un mod inca nestiut, o sacralitate bine definita, dupa cum sustin unii arheologi ieseni, precum Vasile Chirica si Madalin Valeanu, in volumul "Umanizarea taurului celest". Sexualitatea ar fi un act sacru, insa asocierea barbat - taur denota proiectii supranaturale intr-un univers masculinizat, iar femeia este asociata cu glia. Insa, dincolo de aceste teze care ar putea marca noi etape in intelegerea umanitatii prin cercetarea pre-umanitatii, este ridicol cum se procedeaza cu investitiile in cercetarile arheologice pe teritoriul Iasilor. La momentul actual, miile de situri arheologice deschise sau partial deschise dedicate comunitatilor cucuteniene in mare parte se afla in paragina. In atare context ridicol, autorii marturisesc cat de greu este sa-si sustina tezele lor despre aspectele sacre, spirituale sau de fecunditate din eneolitic.

Taurul

Doua fragmente inedite in ceea ce priveste descoperirile din aria cucuteniana pe spatiul actual al Iasilor, aflate in 2001 la Ruginoasa, ar devenit obiecte de studiu intr-un chip special. Primul fragment de vas are, daca reconstituirea ar fi riguroasa, 50 centimetri diametru la gura si o inaltime de aproximativ 20 de centimetri. Pe acest fragment este reprezentat in relief un chip uman. De la baza arcadei se ridica un corn de taur. Al doilea fragment nu permite evidentierea acestui element de bovideu, insa reprezentarea faciala, in special a ochiului si a nasului, ar putea face sa fie alaturat cu primul fragment, in acelasi inteles. Ineditul acestor descoperiri consta in faptul ca doar la Ruginoasa au fost intalnite astfel de reprezentari in relief. Cercetari care sa implice aspecte referitoare la simbolistica taurului au fost descoperite si in zona Munteniei, la Cascioarele, in arealul culturii Gumelnita. Aici, arheologul Vladimir Dumitrescu in anii, `50-`60, a scos la iveala faimoasele "bucranii" ce reprezinta capete de taurine legate de un cult al masculinitatii. Toate acestea au fost puse de cercetatori pe seama influentelor provenite din Asia Mica din culturile preistorice Hacilar si Catal Huyuk. Ele sunt, pe teritoriul Romaniei, descoperiri izolate si doar o cercetare sistematica ar putea demonstra practicarea unor asemenea ritualuri sacre in tot arealul nostru. Asemenea ritualuri de cult sunt analizate si de Mircea Eliade in tratatul sau de religie unde, autorul prezinta multiple aspecte religioase referitoare la comunitatile neolitice.Sacrul

Chiar daca ipoteza sacrului emisa de autorii mentionati mai sus sau alte ipoteze ce au in vedere reprezentarile antropomorfe cu coarne de taur care trec inevitabil prin filtrul cercetatorilor care inteleg trecutul prin elementele civilizatiei si a neologismelor, intr-un cuvant prin termeni inventati cu multa vreme dupa ce culturile precum Cucuteni au disparut, se dovedesc veridice sau nu, este necesara o revizuire a analizelor. Insa, pentru aceasta mentionam ca inca nici un autor dedicat in intregime studiului perioadei Cucuteni nu a inteles cum au disparut toate populatiile cucuteniene fara nici o urma din vastul spatiu de sute de mii de kilometri patrati desfasurati in Moldova, Basarabia, Ucraina.Prostia umana

Descoperirile de la Ruginoasa ar fi fost aneantizate daca in primavara anului 2001, la insistentele unor apreciati arheologi ieseni, printre care Madalin Cornel Valeanu, nu ar fi fost stopat sacrilegiul Primariei Ruginoasa din judetul Iasi. Astfel, desi au fost distruse mai multe complexe de locuinte cucuteniene deoarece satenii, in frunte cu primarul din acea vreme, au considerat ca pietrele din zona Colinei lui Draghici erau numai bune pentru temeliile caselor lor, au fost salvate cateva elemente de ceramica foarte pretioase ca material istoric.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

taurul sacrul prostia umana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

l  | #44040
Imaginea reprezinta in mod clar un barbat intins in fata unui "taur" (probabil istoricul "bour", numit si "auroch" http://en.wikipedia.org/wiki/Aurochs). poate ca e irelevant dar omul are doar patru degete la fiecare mana. alaturi e pasare nemiscata in varful unui par, ceea ce sugereaza un simbol mistic. care e insa legatura cu "femeia strapunsa de taur"?
mihaela  | #44041
Eu cred ca de fapt este o reprezentare a mortii unei femei sau barbat (fiindca reprezentarea este stilizata) la o vanatoare. Este posibil, in opinia mea, ca reprezentarea stilizata a persoanei sa fi fost adugata ulterior, fiindca diferenta dintre cele 2 reprezentari este foarte mare (zimbrul este exceptional desenat si colorat)
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3167 (s) | 22 queries | Mysql time :0.196630 (s)