Stiri medicale

Femeile care au sterilet trebuie sa faca periodic ecografii

Publicat: 09 aug. 2011
7

Daca porti sterilet, este indicat sa efectuezi anual o ecografie pentru a verifica pozitia corecta a steriletului, sustin specialistii. Potrivit unui studiu, mai mult de jumatate dintre femeile care au ramas gravide purtand sterilet, aveau steriletul pozitionat incorect in uter.

Deplasarea steriletului in uter se poate produce in timp, de aceea sunt indicate ecografii de rutina periodice dupa introducerea steriletului. O ecografie initiala la cateva saptamani dupa introducerea steriletului este oricum obligatorie, pentru a verifica pozitia initiala corecta a steriletului.

Numerosi medici ginecologi efectueaza un consult ginecologic dupa introducerea steriletului, fara a efectua si o ecografie. Recomandarile actuale prevad si efectuarea unei ecografii de evaluare a steriletului dupa inserarea acestuia si apoi ecografii de supraveghere periodice la interval de 1 an, tinand cont de faptul ca un sterilet poate fi tinut in uter pana la 10 ani.

Steriletul. Avantaje si dezavantaje 

Steriletul este considerat o metoda de contraceptie cu eficienta crescuta, procentul de sarcini la purtatoarele de sterilet fiind foarte scazut. La putinele femei care raman gravide fiind purtatoare de sterilet, ecografia vaginala in cursul primului trimestru de sarcina este utila, deoarece poate reduce complicatiile sarcinii: ecografia poate preciza localizarea atat a sarcinii, cat si a steriletului precum si posibilitatea ca steriletul sa fie extras.

Sarcinile care apar la purtatorele de sterilet prezinta un risc crescut de avort in trimestrul I sau II sau de nastere prematura, daca steriletul este lasat pe loc. Extragerea steriletului reduce aceste riscuri, pe de alta parte si procedura in sine de extragere a steriletului prezinta un mic risc de avort.

Semne care tradeaza pozitionarea incorecta a steriletului
– sangerari neregulate;
– durere pelvina;
– lipsa firelor in vagin.

Insa exista si cazuri in care pozitionarea incorecta a steriletului nu se manifesta prin nici un simptom.
Adauga un comentariu