Femeile care beau tind sa fie slabe

Publicat: 12 apr. 2010

Pentru cineva care incearca sa piarda din greutate, unul dintre factorii care trebuie imediat redus din dieta lor este alcoolul. La urma urmei, alcoolu contine 7 kcal / g – un pahar de vin contine mai mult de 150 de calorii – o extravaganta care ar putea impiedica eforturile de a slabi.

Dar poate ca e timpul pentru a arunca o privire mai atenta. Noile descoperiri de la cercetatorii de la Brigham si Spitalul de Femei din Boston arata ca femeile care beau moderat sunt mai putin probabile sa castige in greutate in timp, decat cele care nu. Inainte de a incepe sa umpleti bucataria cu vodka in loc de legume,trebuie sa stiti ca expertii va recomanda multa prudenta deoarece relatia dintre alcool si de greutate nu poate fi asa de simpla.

Condui de Dr. Lu Wang, expertii in sanatate de la Brigham au efectuat primul studiu pe termen lung al obiceiurilor de consum al femeilor si cresterea in greutate. Studiul a implicat 19220 femei cu varsta de peste 38 de ani care au o greutate normala. Cercetatorii au cerut femeilor sa consume pe parcursul unui an de zile diferite tipuri de alcool – bere, vin rosu, vin alb si lichior. Cercetatorii au masurat continutul de etanol medie a fiecarei bauturi si au calculat apoi aportul fiecarui voluntar mediu de alcool; au cantarit, de asemenea, fiecare femeie, de cinci ori pe parcursul perioadei de cercetare.

Dupa 13 ani, femeile care au consumat cea mai mare cantitate de alcool pe zi (mai mult de doua pahare pe zi) au fost cu 30% mai putin susceptibile de a fi supraponderale si aproape 70% mai putin susceptibile de a fi obeze decat cele cae nu au consumat alcool deloc. „Noi cu siguranta nu vream sa incurajam femeile care nu beau sa adopte consumul de alcool ca fiind o metoda pentru controlul greutatii, dar am fost surprinsi de puterea de asociere”, spune Dr. Joann Manson, sef de medicina preventiva de la Brigham si un co-autor al studiului, publicat în Archives of Internal Medicine.

Asociatia dintre alcool si greutate a condus echipa sa ia in considerare mai multe explicatii posibile. In primul rand, ar putea fi faptul ca femeile care beau mai mult alcool il pot folosi ca si substitut pentru alte surse de calorii. In al doilea rand, exista dovezi ca alcoolul poate provoca schimbari fiziologice a poftei de mancare si de metabolism care pot conduce femeile sa piarda in greutate, deoarece beau mai mult. Femeile pot metaboliza alcoolul diferit fata de barbati. Dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a stabili exact cum femeile procesul de alcool si modurile diferite în care calorii lichide sunt absorbite de catre organism.

Este demn de remarcat faptul ca in timp ce înlocuirea alcoolului cu unele alimente poate parea ca o portita ispititoare pentru pierderea in greutate, nu este neaparat bun pentru sanatate. „Deplasarea de 200 de calorii sau cam asa ceva de la alimentare cu alcool are, probabil, un efect negativ asupra calitatii dietei si asupra sanatatii globale”, noteaza Dr. David Katz, director si co-fondator al Universitatii Yale al Centrului de Prevenire. „Daca te uiti cu meticulozitate la aportul de nutrienti, ar putea exista deficiente importante acolo.”

Cercetatorii subliniaza de asemenea efectele complexe pe care alcoolul le are asupra organismului, in special la femei: consumul de alcool in exces poate duce la un risc mai mare de a dezvolta cancer de san, in timp ce consumul moderat de un pahar de vin pe zi poate reduce riscul bolilor de inima. Deci, indiferent de potentialul de castiguri o bere sau un pahar de vin rosu poate avea diferite beneficii. Acestea insa trebuie sa fie echilibrate cu alte beneficii si riscuri potentiale ale consumului de alcool.

Punerea acestor rezultate, în contextul lucrarilor anterioare arata beneficiile consumului moderat de alcool, Katz prefera sa se uite la el in acest fel: „Acest studiu sugereaza ca puteti face, probabil, loc pentru consumul moderat de alcool fara ca acesta sa aiba vreun rol la cresterea in greutate. Dar noi cu siguranta nu vrem sa sugeram oamenilor sa iasa si sa bea cat mai mult alcool ca o strategie control a greutatii.”loading...

Adauga un comentariu