Magazin

Femeile care iau medicamente impotriva colesterolului prezinta un risc crescut de diabet

Publicat: 16 ian. 2012
1

Femeile aflate la menopauza care iau statine – medicamente contra colesterolului, precum Lipitor si Crestor – prezinta un risc crescut de declansare a diabetului, potrivit unui studiu publicat luni, in editia online a Archives of Internal Medicine. Autorii acestui studiu au analizat datele medicale provenind de la diverse studii realizate pâna in anul 2005 pe un esantion de 153.840 de femei care nu sufereau de diabet, a caror vârsta medie era de 63 de ani. Rezultatele au relevat aparitia a 10.242 de cazuri noi de diabet la femeile care iau anumite statine, fapt care i-a determinat pe cercetatori sa afirme ca exista o anumita legatura intre cresterea riscului de diabet si administrarea unor medicamente contra colesterolului.

Aceasta legatura, care exista pentru toate grupele de statine, a continuat sa existe si dupa ce oamenii de stiinta au eliminat ceilalti factori de risc care declanseaza diabetul, precum vârsta, rasa si Indicele de masa corporala, au explicat savantii de la Mayo Clinic din statul american Minnesota, autorii studiului.

Savantii americani
considera ca este necesar sa se aprofundeze aceasta chestiune medicala. „Legatura dintre statine si declansarea diabetului nu a fost definita in mod specific si merita o mai mare atentie pe viitor, tinând cont de administrarea pe scara larga de statine in rândul populatiei de vârsta a treia”, au declarat cercetatorii americani.

Astfel, studiile viitoare, ce vor fi realizate pe femei si pe barbati, de rase si etnii diferite, vor permite clarificarea chestiunii referitoare la riscul de diabet in functie de administrarea de statine, iar gestionarea acestui risc va fi benefica pentru optimizarea terapiilor viitoare.

Savantii americani considera ca este inutil, totusi, sa se modifice recomandarile actuale referitoare la administrarea pentru non-diabetici, intrucât statinele permit contracararea consecintelor cardiovasculare negative cauzate de diabetul de tipul 2 la adulti.

Adauga un comentariu