Timp liber

Femeile insarcinate au superputeri

Publicat: 20 apr. 2010

Mamicile insarcinate sunt mai mult decat o minge de nervi si proasta dispozitie, ele pot detecta pana si emotiile. Si asta o arata noile studii ce sustin ca din cauza hormonilor femeile gravide pot identifica stari de furie sau agresiune pe fata cuiva cu o precizie mult mai mare decat alte femei sau barbati o pot face.
Cercetatorii au stabilit anterior ca, in timpul anumitor faze ale ciclului menstrual, femeile au fost capabile sa citeasca emotiile pe fata cuiva, fapt explicat de nivelul crescut de progesteron. Dupa cum se dovedeste, acelasi lucru este valabil si pentru femeile gravide: ele pot detecta in mod similar emotiile de bucurie si fericire dar si emotiile negative, chiar cu mai multa acuratete mai ales cand sarcina este inaintata.
Studiul a fost realizat de Rebecca Pearson si cercetatorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, si a inclus 76 femei gravide. Lor le-au fost aratate 60 de calculatoare cu cate o fata si li s-a cerut sa atribuie una din cele sase emotii. Studiul a inclus doua intalniri in acest scop: unul inainte de saptamana 14 de sarcina, si unul in saptamana 34, cu rezultatele cele mai impresionante obtinute in ultima parte a sarcinii.
Astfel cercetatorii au determinat ca fericirea si surpriza au fost imediat citite de femeile gravide. In schimb, sentimente cum ar fi teama, furia, dezgustul au fost mai usor de citit in ultima parte a sarcinii. Explicatia pe care au gasit-o doctorii este aceea ca mama dezvolta aceste superputeri ca un mecanism de aparare pentru mama si copil.
Cu alte cuvinte, femeile devin mai alerte si devin capabile sa actioneze in consecinta daca sunt amenintate. Dezavantajul la acest lucru ar putea fi faptul ca femeile garvide ar putea exagera in interpretarea lor citind emotiile de pe fata cuiva.loading...

Adauga un comentariu