National

Femeile însărcinate și riscul crescut de a face complicații în cazul infectării cu noul coronavirus

Publicat: 09 aug. 2020
Femeile însărcinate și riscul crescut de a face complicații în cazul infectării cu noul coronavirus
Femeile însărcinate și riscul crescut de a face complicații în cazul infectării cu noul coronavirus

Femeile însărcinate și riscul crescut de a face complicații în cazul infectării cu noul coronavirus.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, anunță că femeile însărcinate prezintă un risc crescut de a face complicații grave dacă se infectează cu noul coronavirus.

Femeile însărcinate sunt predispuse la tromboze

Cuvintele medicului au apărut la puțin timp după ce Camelia, o tânără de 33 de ani, însărcinată în 25 de săptămâni, a murit din cauza infecției cu SARS-Cov-2. Femeia a ajuns la spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia în stare gravă de la Spitalul din Târgu Mureş. Virusul i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficienţă hepatica şi insuficienţă respiratorie acută, iar medicii nu au mai reușit să o salveze.

Medicul-şef de la ATI a declarat că, în situația gravidelor, infecţia cu SARS-CoV-2 este şi mai periculoasă, pentru că ele sunt mai predispuse la a face tromboze. Asta înseamnă că se pot forma cheaguri de sânge care pot migra către zone vitale ale organismului.

Sfaturi pentru femeile însărcinate

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş, din Capitală, subliniază această idee, şi adaugă faptul că gravidele trebuie monitorizate atent, pentru că, în cazul lor boala poate da complicaţii grave într-un timp scurt.

„În timpul sarcinii, cu siguranţă avem modificări ale coagulării, şi atunci sunt două mecanisme. Pe de o parte este acţiunea virusului care de asemenea determină modificări aşa cum bine ştim la nivelul coagulării, şi vine şi sarcina.

Factori de risc înseamnă şi sarcina, nu numai afecţiunile cronice sau vârsta, pentru aceste persoane, şi aici aş trage un semnal de alarmă, este foarte important să fie o evaluare şi monitorizare corecte, pentru că există riscul ca în momentul initial să fie asimptomatică, şi pe urmă să evolueze din păcate într-un interval scurt de timp, cu complicaţii importante, aşa cum s-a întâmmplat aici.

Nimeni nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă”, a transmis dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Situația României în contextul noului coronavirus

Până astăzi, 9 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 61.768 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

30.119 pacienți au fost declarați vindecați și 6.371 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.145 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Câte persoane au decedat

Până astăzi, 2700 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.08.2020 (10:00) – 09.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (30 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.
Adauga un comentariu