La psiholog

Femeile pot citi gândurile mai bine decât bărbații: studiu

Publicat: 15 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Femeile pot citi gândurile mai bine decât bărbații studiu
Femeile au raportat abilități mai bune de citire a minții decât omologii lor masculini

Într-un nou studiu, psihologii britanici sunt interesați de capacitatea de a înțelege ce gândesc alții. Și în acest domeniu, femeile o fac mai bine decât bărbații.

Într-un nou studiu, publicat în revista Psychological Assessment, cercetătorii de la Universitatea din Bath, Cardiff și Londra (Regatul Unit) raportează că au dezvoltat o metodă simplă de evaluare a capacității unei persoane de a citi în gânduri”, sau cel puțin pentru a ghici gândurile altora.

Acest chestionar, care evoluează măsura în care cineva înțelege ce gândesc cu adevărat alți oameni, a dezvăluit că femeile par mult mai abile decât bărbații să se pună în locul altora și să le ghicească gândurile. O abilitate care include preluarea unor indicii comportamentale subtile, cunoscută în mod obișnuit ca comunicare non-verbală.

De ce femeile pot citi gandurile mai bine decât bărbații?

Cercetătorii au creat un chestionar de „citire a minții” și au recrutat mai mult de 4.000 de persoane pentru a răspunde la acesta. Unele aveau o tulburare a spectrului autist, altele nu.

Testul a constat din patru întrebări, la care să răspundă „puternic dezacord”, „dezacord”, „oarecum de acord” și „foarte de acord”. Întrebările au fost următoarele:

Este ușor pentru mine să mă pun în locul altor persoane?
Mi-e greu să văd din punctul de vedere al altei persoane?
Uneori încerc să-mi înțeleg mai bine prietenii, văzând lucrurile din perspectiva lor?
Pot înțelege cu ușurință punctul de vedere al altcuiva chiar dacă este diferit de al meu?

Psihologii nu numai că au constatat că femeile au raportat abilități mai bune de citire a minții decât omologii lor masculini, dar au găsit și dificultățile întâmpinate de persoanele cu autism, care deseori se luptă cu comunicarea și comportamentul non-verbal.

„Cu toții am avut, fără îndoială, experiențe în care am simțit că nu suntem conectați la oamenii cu care vorbeam, în care am perceput că nu ne înțelegeau sau că lucrurile pe care le spusesem au fost intelese prost. O mare parte a modului în care comunicăm se bazează pe înțelegerea noastră despre ceea ce gândesc alții, dar este un proces surprinzător de complex pe care nu toată lumea l-a însușit”, a comentat dr. Punit Shah, autorul principal al studiului, potrivit Sante Magazine. Acesta spune că echipa a avut grijă să separe empatia, care este înțelegerea modului în care se simt ceilalți, și citirea minții, care întrezărește ce gândește celălalt.

„Am creat un chestionar disponibil gratuit, care sperăm că poate ajuta la identificarea persoanelor care întâmpină dificultăți mentale legate de situații sociale” și „le oferim tehnici pentru a le reduce”, au concluzionat cercetătorii.

Adauga un comentariu