Actualitate

Femeile sunt innebunite de fructele care se gasesc pe plantatia acestui iesean! Cred ca vor fi vesnic tinere si frumoase daca le consuma des – FOTO

Publicat: 08 mai 2019

@ Acest iesean este singurul din judet care are o astfel de plantatie @ A facut o mica investitie care s-a amortizat in scurt timp @ A decis sa se intoarca pe taramurile natale dupa ce a muncit in strainatate @ "Cand m-am intors in tara am cautat, m-am informat si nu stiam ce sa cultiv sau sa plantez. Initial am vrut sa pun pomi fructiferi", spune fermierul

Tot mai multi tineri din Iasi revin pe meleagurile natale dupa ce au muncit cativa ani in strainatate. Acestia sunt atrasi de "glasul pamantului" si cu multa sarguinta si rabdare construiesc agricultura biologica si trainicia satului romanesc. Dupa ce economisesc niste sume de bani, cauta idei de afaceri care ar putea sa se preteze in mediul rural. Unul dintre acestia este Iulian Florin Vieru. Tanarul in varsta de 32 de ani a plecat impreuna cu sotia in Spania, a lucrat acolo timp de 3 ani si s-a intors in cele din urma in tara pentru ca nu se regasea printre straini, desi totul era "bine financiar", dupa cum spune chiar el.

S-a informat despre ce culturi s-ar potrivi pentru o suprafata mica de teren agricol din satul bunicilor sai, satul Sticlaria, din Scobinti, si s-a apucat de treaba. El a adus si in acest colt de tara fructele goji, considerate a fi "fructele tineretii vesnice", care sunt utilizate in medicina chineza, fiind originare din China.

Investitie de aproape 3.000 de euro

Investitia totala in cei 1.000 de metri patrati din curtea bunicii a fost de 12.000 de lei, aproape 3.000 de euro. "Cand m-am intors in tara am cautat, m-am informat si nu stiam ce sa cultiv sau sa plantez. Initial am vrut sa pun pomi fructiferi. Dar m-am razgandit si in cele din urma am mers pe goji, dupa ce am citit si am vorbit cu oameni din alte judete care mai pusesera goji si erau multumiti. Nu m-am asteptat la profit imediat si am zis ca mai intai testez piata. Nu aveam niciun fel de experienta in cresterea plantei de goji. Neavând suficienti bani pentru a cumpara materialul saditor, am ales varianta semintelor. Am cumparat semintele, le-am plantat, iar astazi avem 455 de arbusti goji, mari si frumosi, pe o suprafata de 1.000 metri. Totul a început în anul 2015 si am zis sa fie un cadou pentru fiica mea nenascuta la acea vreme, Otilia. Voiam ca eu si sotia sa ii oferim copilului hrana sanatoasa. De aici si numele plantatiei, «Secretele naturii din gradina Otiliei». In plantatia noastra folosim substante bio, respectiv gunoiul de grajd, zeama de urzica ca nutrienti, iar pelinul si cimbrul le folosim pentru a combate daunatorii. Avem o suprafata mica si cunosc alti cultivatori care au cel putin un hectar de goji, dar nu sunt bio. Am fost la cineva la cultura si cand a trecut de cateva ori cu tractorul a rezolvat problema", sustine fermierul.

Citeste si: Un afacerist italian le-a suflat iesenilor de sub nas o afacere de succes: "Va vindeti prea ieftin terenurile". Spera sa dea un tun cu o investitie minima – FOTO, VIDEO

Lipseste forta de munca

Inceputul nu a fost usor, mai ales ca nu stia foarte multe despre aceasta meserie, de agricultor. "Eu lucrez in domeniul vanzarilor si am luat totul de la zero in domeniul agricol. Initial am investit 2.200 de euro si anul trecut inca putin, pentru irigatii. Am efectuat lucrari de intretinere, am pus plasa, plantatia fiind acoperita pe timpul verii, deoarece in aceasta zona graurii si sticletii ne dau batai de cap si mananca toate fructele. Oricum, aceste fructe cresc bine daca e seceta. Ajuta mai mult cultura daca nu ploua vara foarte mult", explica Iulian Vieru.

Fermierul si-a luat atestat de producator si spune ca in cei trei de ani de cand are plantatia si-a scos investitia si e deja pe profit. "Nu am atata productie cata cerere exista pe piata. Eu vand tot ce culeg. Cel mai greu imi este ca nu gasesc mana de lucru pe timpul culesului. Goji se culege din iulie pana tarziu in octombrie, noiembrie. Pentru a culege un kilogram de fructe un om are nevoie de minim o ora. Trebuie sa fie atent culese, cu codita, pentru ca se mentin mai proaspete si isi pastreaza mai bine proprietatile terapeutice. Anul trecut am luat 3 baieti la treaba. Le-am spus ca le dau 100 de lei pe zi, mancare, apa. Am venit 15 minute si apoi au spus ca nu mai stau, ca e greu. Pai, mai baieti, la sapa va da 50 de lei pe zi si tot e munca. Voi vreti sa nu munciti. Asta e partea cea mai grea. Forta de munca. Imi e greu sa culeg singur toate fructele si eu le ofer clientilor mai ales fructe proaspete", spune Iulian Vieru.

Productia de goji din primul an de plantare, adica 2016, a fost de 80 de kilograme, s-a dublat anul urmator, iar in acest an fermierul estimeaza ca va avea productie de 350-400 de kilograme. In fiecare an, productia se dubleaza, anul maxim al productiei fiind anul 8 de la plantare.
Un kilogram de fructe proaspete se vinde cu 60 de lei, fructele uscate, cu 100 de lei, iar sucul de goji, cu 120 de lei litrul.





Adauga un comentariu