Stiri medicale

Femeile tinere, risc mai mare să moară de infarct decât bărbații

Publicat: 20 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Femeile tinere risc mai mare să moară de infarct decât bărbații
Femeile tinere au un risc mai mare să moară de infarct decât bărbații, sugerează un nou studiu.

Femeile tinere au un risc mai mare să moară de infarct decât bărbații, sugerează un nou studiu.

În general, femeile cu vârsta sub 50 de ani suferă de mai puține atacuri de cord decât bărbații din aceeași categorie de vârstă. Noul studiu, publicat pe 13 octombrie în European Heart Journal, reflectă, de asemenea, această tendință: din 2.100 de pacienți cu atac de cord tratați la Brigham and Women’s Hospital și Massachusetts General Hospital din Boston, între 2000 și 2016, doar aproximativ 400 erau femei. Vârsta medie a tuturor pacienților la studiu a fost de 44 de ani.

Dar pe termen lung, aceste femei tinere erau mai predispuse să moară de infarct decât bărbații de aceeasi varsta. Autorii studiului au urmărit pacienții pentru o mediană de 11 ani și au constatat că femeile au fost de 1,6 ori mai predispuse să moară din orice cauză decât bărbații.

„În special, diferențele de mortalitate din studiul nostru au fost determinate în primul rând de cauza non-cardiovasculară”, ceea ce înseamnă decese care nu au fost cauzate de o afecțiune cardiacă, precizeaza autorul studiului, Dr. Ersilia DeFilippis, de la New York Presbyterian-Columbia University Irving Medical Center, potrivit Live Science. Exemplele acestor cauze non-cardiovasculare de deces au inclus cancerul și sepsisul, un fel de răspuns imun excesiv la o infecție.

Femeile tinere, risc mai mare să moară de infarct decât bărbații

Din păcate, „nu au existat explicații clare cu privire la motivul pentru care femeile au avut o supraviețuire mai mică”, a remarcat DeFilippis, deși studiul a relevat o serie de factori care ar putea fi în joc.

„Factorii de risc pentru boli ale altor organe se suprapun cu factorii de risc pentru boli de inimă. Un atac de cord și ramificațiile unui atac de cord pot afecta sănătatea altor organe. Mortalitatea pe termen lung se datorează probabil unei combinații de factori multipli”, a declarat pentru Live Science dr. Marysia Tweet, profesor asistent de medicină cardiovasculară la Clinica Mayo, care nu a fost implicat în studiu.

De exemplu, femeile din studiu au avut rate mai mari de diabet decât bărbații, precum și rate mai mari de boli, cum ar fi artrita reumatoidă, în care durerile și inflamațiile articulare sunt adesea declanșate de un atac al sistemului imunitar. Această inflamație persistentă poate determina formarea plăcilor grase în vasele de sânge, care pot bloca arterele și pot duce la un atac de cord, potrivit unui raport din 2012 aparut în revista „Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology”. Aceeași inflamație poate afecta, de asemenea, modul în care pacienții se recuperează.

În plus, femeile au prezentat rate mai mari de depresie decât bărbații la studiu.

Adauga un comentariu