Titlurile zilei

Fenomen spectaculos la Iași, cu impact din Iordania până în Statele Unite ale Americii! Niciodată nu a mai avut loc așa ceva. Este impresionant cum o celebră instituție locală a ajuns într-o asemenea situație

Publicat: 24 sept. 2021
Studenți Universitatea-Tehnica-Gheorghe-Asachi
Admiterea 2021 (sesiunea de vară) a fost una reușită pentru Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași. În premieră (record absolut), instituția a atras 414 candidați pentru locurile destinate studenților din afara țării

Un fenomen spectaculos, fără precedent în ultimii 30 de ani la Iași, a avut un impact din Iordania și până în Statele Unite ale Americii. O celebră instituție locală a ajuns într-o situație de-a dreptul impresionantă. Concret, la Admiterea 2021 (sesiunea de vară), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a atras 414 candidați pentru locurile destinate studenților din afara țării, cei mai mulți fiind din Maroc – 365, restul fiind din Ucraina, Statele Unite ale Americii, Nigeria, Italia, Israel, Iordania, Grecia, Canada, Bangladesh, Austria și Albania.

Este fără precedent, în ultimii peste 30 de ani, ce fenomen spectaculos a avut loc la Iași. Acesta este de impact din Iordania și tocmai până în Statele Unite ale Americii (SUA). La Admiterea 2021 (sesiunea de vară), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a atras 414 candidați pentru locurile destinate studenților din afara țării, cei mai mulți fiind din Maroc – 365, restul fiind din Ucraina, Statele Unite ale Americii (SUA), Nigeria, Italia, Israel, Iordania, Grecia, Canada, Bangladesh, Austria și Albania. Interesant că, acum patru ani, doar câteva zeci de tineri străini alegeau să studieze la TUIAȘI. Acum, în afară de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, Politehnica ieșeană a atras cei mai mulți noi studenți străini.

Universitatea Tehnică din Iași a atras sute și sute de tineri din Republica Moldova

Pe de altă parte, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a atras sute și sute de tineri din Republica Moldova.

„În același trend, însă mult mai evident, având în vedere că dosarele de înscriere trec și prin filtrul Ministerului Educației Naționale (MEN), se înscrie și numărul candidaților străini, din Uniunea Europeană (UE) și non-UE, în afara celor din Republica Moldova. În acest an, am înregistrat peste 400 de candidați din aceste categorii, majoritatea din zona Magrebului, însă și din SUA, Canada, Israel sau Ucraina. Am înregistrat și un flux mult mai ridicat al candidaților din Republica Moldova, având 800 de candidați pe cele 311 locuri la licență”, a precizat, pe această temă, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

„Promovarea internațională a Universității Tehnice, element strategic al actualei conduceri”

Având în vedere toate acestea, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector pe Relații Internaționale și Imagine Universitară, arată că promovarea internațională a TUIAȘI este un element strategic al dezvoltării instituționale pentru actuala conducere a unității de învățământ superior.

„Ceea ce am realizat, de patru ani, este o continuare a ceea ce a demarat vechea conducere. Consider că este esențial, și asta este viziunea actualei conduceri manageriale a universității noastre, să ne prezentăm oferta educațională în cât mai multe țări și la importante târguri de gen. Dincolo de componența serviciilor academice oferite viitorilor tineri din străinătate, este esențial dialogul cu părinții acestora sau cu diverse instituții sau companii.

Apoi, totul ține și de siguranța pe care o poate avea viitorul student în țara unde pleacă și, din acest punct de vedere, Iașul are un foarte mare atu. De asemenea, el intră în contact cu o altă cultură, civilizație și trebuie să-i fie respectate toate acestea și să fie integrat în ritmul și felul nostru de a fi. Noi am dezvoltat foarte mult programe de studiu în Limba engleză, deoarece aceasta este esențială în transmiterea informațiilor școlare. Și oferirea unor posibilități de a învăța practic anumite lucruri pe specializarea urmată reprezintă un aspect care nu trebuie neglijat”, a reliefat universitarul politehnist.

Experiențe academice în zeci de țări

Reprezentanții Universității, respectiv de la Prorectoratul responsabil cu Relațiile Internaționale, mai spun că se remarcă și faptul că TUIASI a devenit o instituție de învățământ superior căutată la nivel internațional pentru a fi încheiate astfel de parteneriate. Dincolo de faptul că grantul obținut pentru colaborări cu țări din afara UE a crescut și este în momentul de față al patrulea ca valoare din țară, din 52 de universități implicate în program, s-au intensificat și solicitările de parteneriate venite din exterior.

„Creșterea mare la nivel non-european arată un apetit de colaborare vizibil. Acum patru ani, când am început pentru prima dată programul, noi căutam partenerii, dar de cele mai multe ori, în ultimii doi ani, am început noi să fim căutați ca parteneri. A crescut și numărul celor care vin în universitate, atât profesori, cât și studenți”, declară prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Relațiile Internaționale la TUIASI.

Comentarii
Adauga un comentariu