Religie

Fenomen unic in lume – Cum se aprind singure candelele din Biserica Sfantului Mormant

Publicat: 06 apr. 2018

Venirea luminii din cer, la fiecare sarbatoare pascala, este perceputa de credinciosi ca un semn din partea divinitatii, generator de bucurie si de intarire in credinta – iar de sceptici, ca un truc de marketing, aducator de profit.

In fiecare an, incepand din secolul al IV-lea, cu ocazia sarbatorii Pastelui ortodox, are loc un fenomen neobisnuit, suprafiresc. In timpul slujbei de Vecernie din Sambata Mare, care se savarseste in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, are loc minunea Sfintei Lumini.

Cum pogoara focul haric
La slujba, patriarhul grec al Ierusalimului, impreuna cu cel armean si cu episcopul coptilor inconjoara de 3 ori Sfantul Mormant, in procesiune solemna, cantand imnuri de slava. Apoi, una din inaltele fete bisericesti citeste rugaciunea Pogorarii Sfintei Lumini si intra singur in Sfantul Mormant, cu 33 de lumanari – varsta la care a fost crucificat Iisus Hristos. Adunarea canta „Doamne miluieste“, in timp ce patriarhul se roaga, si deodata, se aude un vuiet si se simte o adiere lina pe deasupra pietrei Sfantului Mormant, simultan cu aparitia de pretutindeni a unor sclipiri alb-albastrii, ca niste descarcari electrice. Toate candelele si lumanarile se aprind in mod miraculos. Dupa aceea, patriarhul imparte lumina credinciosilor din biserica. Conform spuselor pelerinilor, lumina nu arde in primele cateva minute dupa ce a fost aprinsa, pentru ca provine din focul haric.

Verificari atente
Inainte de slujba Invierii, are loc o verificare minutioasa a Mormantului, la care participa reprezentanti ai tuturor cultelor crestine prezente in Ierusalim si reprezentanti ai autoritatilor statului Israel, pentru a se asigura ca nu exista nicio sursa de foc in Sfantul Mormant. Apoi Mormantul se sigileaza cu un sigiliu din ceara. Cultele existente in Ierusalim sunt foarte atente la aceasta procedura: daca intr-un an nu ar avea loc minunea Sfintei Lumini atunci cand patriarhul ortodox oficiaza slujba, ele ar putea revendica anumite drepturi cu privire la Sfantul Mormant.

Candela care se reaprinde
Istoricul musulman Al Biruni a scris: „Un guvernator musulman a inlocuit fitilul lumanarilor cu sarma din arama, ca lumanarile sa nu se poata aprinde. Cand a venit insa focul, arama s-a aprins.“ Iar cronicarul englez Gautier Vinisauf descrie ce s-a petrecut dupa cucerirea Ierusalimului de sarazini. Sultanul a vrut sa fie si el prezent la slujba, desi nu era crestin. Focul a venit in mod minunat, insa sarazinii au spus ca focul a venit printr-o inselatorie aranjata de crestini. Dorind sa arate viclesugul, sultanul a stins candela pe care o aprinsese Lumina, dar candela s-a reaprins imediat. A stins-o si a doua oara si a treia oara, dar candela s-a aprins la loc de fiecare data. Ca urmare, sultanul a strigat cu glas profetic: „Da, curand voi muri sau voi pierde Ierusalimul!“

Argumentele scepticilor
Pentru ca patriarhul nu poate patrunde cu surse de foc in biserica, fiind perchezitionat de guvernatorul Ierusalimului si de seful Politiei in fata tuturor, scepticii au opinat ca secretul Luminii Sfinte este ascuns in lumanarile pe care acesta le ia cu el in Biserica. Daca sunt impregnate cu fosfor alb, nu e nevoie de o sursa de foc pentru a le aprinde, deoarece in contact cu aerul umed fosforul ia foc spontan. Pentru a amana aprinderea flacarilor, lumanarile pot fi inmuiate intr-un solvent organic, fosforul urmand sa ia contact cu aerul abia dupa ce acesta se evapora. Istoricul Michael Kalopoulos a facut o demonstratie in direct la o televiziune din Grecia, aratand cum lumanarile folosite de Patriarh se pot aprinde fara a avea nevoie de o sursa de foc.

Credinciosii n-au nevoie de minuni
Sfantul Grigorie Teologul a spus ca „Minunile sunt pentru cei necredinciosi, iar nu pentru cei ce cred“. Cu alte cuvinte, cei care cred nu au nevoie de minuni pentru a-si intari credinta, ele avand loc doar pentru incredintarea celor ce au indoieli. Si chiar daca multi continua sa fie sceptici, Ierusalimul ramane  orasul sfant, care atrage in fiecare an, de Sarbatoarea Invierii, sute de mii de pelerini dornici sa traiasca emotia unui fenomen unic in lume.

Stiai ca…
… in 2008, o echipa de cercetatori rusi s-a deplasat cu la Sfantul Mormant cu echipamente de masura? Echipa dorea sa urmareasca ce se intampla in momentul aparitiei Luminii. Chiar in momentul respectiv, aparatele de masura au indicat perturbatii electromagnetice inexplicabile.loading...

Adauga un comentariu