National

Fenomene meteo extreme în România! Un ciclon se va forma în Marea Neagră

Publicat: 16 iun. 2021
ciclon în mare
Elena Mateescu a precizat că, săptămâna aceasta, un ciclon se va forma în Marea Neagră.

Miercuri, 16 iunie 2021, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la Antena 3 despre fenomenele meteo extreme, ce își vor face apariția în România, în zilele următoare.

Elena Mateescu a precizat că, săptămâna aceasta, un ciclon se va forma în Marea Neagră. Începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri, mari cantități de precipitații vor afecta partea de est a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. Astfel, până în jurul datei de 21 iunie, vor exista zilnic mesaje meteorologice generale de tip cod galben sau portocaliu, pentru că fenomenele meteorologice extreme ce caracterizează condițiile de instabilitate atmosferică accentuată vor fi prezente, în special, în jumătatea estică a țării.

„Până în jurul datei de 21 iunie vom vorbi în fiecare zi de mesaje meteorologice generale de tip cod galben sau portocaliu pentru că fenomenele meteorologice extreme ce caracterizează condițiile de instabilitate atmosferică accentuată vor fi prezente, în special, în jumătatea estică a țării.

După cum bine știm, până în această seară la ora 23:00 vorbim de 10 județe din partea de est a ţării care se vor afla în continuare sub incidența avertizării meteorologice de cod portocaliu, acolo unde la nivel local perioadele de instabilitate atmosferică accentuată vor aduce în continuare cantități de precipitații ce pot depăși pe arii restrânse 50-60 de l/mp.

Nu în ultimul rând, încă 15 județe sub incidența codului galben. Vorbim de cantități de precipitații între 35-50 l/mp.”, a precizat Elena Mateescu la Antena 3.

Se anunță fenomene meteo extreme în România

Directorul ANM a precizat că începând din seara zilei de miercuri, 16 iunie, până mâine dimineață la ora 10:00, rămân în continuare 10 județe din partea de sud-est şi est a țării sub incidența unei alte atenționări de cod galben, ce vizează, în continuare, fenomene de instabilitate atmosferică accentuată caracterizate prin adverse cu caracter torențial.

De asemenea, până duminică seara, va fi în vigoare și o informare meteorologică, ce vizează în continuare producerea și posibilitatea, cu o probabilitate foarte mare, de a avea astfel de manifestări.

„Din această seară de la ora 23:00 până mâine dimineață la ora 10:00 rămân în continuare 10 județe din partea de sud-est şi est a țării sub incidența unei alte atenționări de cod galben ce vizează în continuare fenomene de instabilitate atmosferică accentuată caracterizate prin adverse cu caracter torențial.

Nu în ultimul rând, intensificări ale vântului care la rafală pot depăși 45-55 de km/h și de asemenea cantități între 40-50 l/mp.

Până duminică seara va fi în vigoare și o informare meteorologică ce vizează în continuare producerea și posibilitatea, cu o probabilitate foarte mare, să avem în continuare astfel de manifestări.

Practic mâine vom actualiza, așa cum am făcut-o de la 1 iunie și până în prezent, mesajele generale, alertele meteorologice generale pentru zonele care vor fi vizate de evoluția manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.

Deasupra Mării Negre se va forma un ciclon. Care sunt zonele care vor fi afectate

Cele mai afectate zone vor fi partea de est a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, avertizează meteorologii.

„Da, este posibil ca în continuare în jumătatea estică și mai ales partea de sud-est a țării, mă refer la partea de est a Munteniei, Dobrogea,sudul Moldovei să fie cele mai afectate mai ales începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri de cantități de precipitații mai importante și să discutăm pe parcursul perioadei cu precipitații care să depășească în continuare la nivel local 30-50 l/mp și de intensificări ale vântului pe perioada ploilor cu viteză de 45-50 km/h, să vorbim de vijelii și izolat căderi de grindină”, a spus Elena Mateescu, director ANM la Antena 3, care în acest context nu a exclus, funcţie de evoluția fenomenelor meteo o alertă de cod roşu.

Adauga un comentariu