Secretele istoriei

Ferdinand de Romania, regele Marii Uniri

Publicat: 25 nov. 2013
3
Ferdinand I de Hohenzollern era nepotul de frate al regelui Carol I si a devenit principe mostenitor al Romaniei pentru ca unchiul sau nu avea urmasi directi. Licentiat in drept la Tubingen, Ferdinand s-a casatorit in anul 1892 cu Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii si verisoara tarului Nicolae al II lea. Casatoria s-a dovedit cruciala prin aliantele dinastice create.
Cand Ferdinand a urcat pe tron, la 10 octombrie 1914, Romania neutra avea de ales intre Puterile Centrale, adica Germania, Austria si aliatii lor, pe de o parte, si Antanta: Franta, Anglia si Rusia, pe de alta parte.
La Consiliul de Coroana din 27 august 1916, regele a luat o decizie dureroasa: a intrat in razboi impotriva tarii natale. „Eu, dupa matura reflectie si dupa lupte interioare pe care le veti intelege si din care am iesit biruitor asupra mea, inclin mai mult pentru opinia Guvernului meu”.
Razboiul, pornit cu garantiile Antantei pentru obtinerea Transilvaniei, a Banatului, si a Bucovinei, s-a dovedit a fi devastator pentru romani. Bucurestiul a fost ocupat, iar guvernul si familia regala s-au refugiat la Iasi.
Berlinul cerea inlaturarea dinastiei, acuzandu-l pe regele Ferdinand de tradare. Casa de Hohenzolern l-a sters din cartea familiei, iar Papa, la presiunile lui Wilhelm al II lea, l-a excomunicat. Austria, mai putin drastica in privinta dinastiei romanesti, „se multumea” cu trecatorile Carpatilor, cu extinderea Bulgariei asupra Dobrogei si cu dependenta economica totala a Romaniei, scrie digi24.ro.
Dar desi i-a cerut conservatorului pro-german Alexandru Marghiloman sa devina premier pentru a semna Pacea umilitoare de la Buftea, regele a refuzat sa ratifice documentul.
Acest refuz i-a permis in 1919 liberalului Ionel Bratianu sa sustina ca Romania nu a facut pace separata cu Puterile Centrale invinse si de aceea a fost recunoscuta Romania Mare.
Dupa razboi, regele si-a tinut promisiunea rostita in transee: aceea de a improprietari taranii si de a adopta votul universal. Potrivit unui decret din decembrie 1918, primele mosii impartite taranilor apartineau Domeniilor Coroanei. Ferdinand ramane in istorie drept Ferdinand Intregitorul, regele tuturor romanilor.
Adauga un comentariu