La psiholog

Pentru a fi fericit, trebuie să știi să profiți și de plăcerile mici ale vieții

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pentru a fi fericit trebuie să știi să profiți și de plăcerile mici ale vieții
Fericirea consta in plăcerile mici ale vieții

Fericirea consta in plăcerile mici ale vieții! Un studiu psihologic dezvăluie că, atunci când vine vorba de bunăstare și fericire, simplele momente de relaxare în viața de zi cu zi – plăcerile de moment – sunt la fel de importante ca stabilirea și respectarea obiectivelor pe termen lung. În realitate, unul nu îl împiedică pe celălalt și se completează reciproc, spun cercetătorii.

Fericirea consta in plăcerile mici ale vieții!

Hedonismul este definit ca un sistem filosofic care face plăcerea obiectivul vieții. Și conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Zurich (Elveția) și Radboud (Olanda) publicat în revista Personality and Social Psychology Bulletin, această doctrină ar fi cheia, secretul atingerii fericirii. Așadar, relaxarea pe canapea sau savurarea unei mese delicioase sau activități plăcute pe termen scurt, care nu conduc neapărat la obiective pe termen lung, contribuie cel puțin la o viață fericită, conform acestor lucrări care pledează, prin urmare, pentru o mai bună apreciere a hedonismului în psihologie.

Este obișnuit să-ți fixezi obiective pe termen lung din când în când, cum ar fi să te mentii în formă, să mănânci mai puțin zahăr sau să înveți o limbă străină. Cercetarea științifică a petrecut mult timp descoperind cum este posibil să atingem aceste obiective mai eficient. Concluzia care rezultă din astfel de studii este, în general, că autocontrolul ajută la prioritizarea obiectivelor pe termen lung asupra plăcerii de moment. Și într-adevăr, un bun autocontrol s-ar traduce într-o viață mai fericită și mai reușită. Dar acești cercetători susțin că urmărirea obiectivelor hedoniste este la fel de importantă în căutarea bunăstării emoționale.

Aveți grijă să nu lăsați să ne invadeze gândurile intruzive

„Este timpul să schimbăm modul în care gândim. Desigur, autocontrolul este important, însă cercetarea privind autoreglarea ar trebui să acorde cât mai multă atenție hedonismului sau plăcerii pe termen scurt”, spune prof. Katharina Bernecker, care a participat la studiu. Această lucrare a constat în elaborarea unui chestionar pentru măsurarea capacității de hedonism a mai multor participanți, adică capacitatea acestora de a se concentra pe nevoile lor imediate și de a profita de momentele privilegiate pe termen scurt. Scopul acestui chestionar a fost să afle dacă respondenții diferă în capacitatea lor de a urmări obiective hedoniste într-o varietate de contexte și dacă această abilitate este legată de bunăstare.

Cercetătorii au descoperit că unele persoane sunt distrase de gânduri intruzive în momente de relaxare sau plăcere, gândindu-se la activități sau sarcini pe care ar trebui să le facă. „De exemplu, când stai culcat pe canapea, poți să te gândești la sportul pe care nu îl faci. Aceste gânduri despre obiective conflictuale pe termen lung subminează nevoia imediată de relaxare”, adaugă prof. Bernecker. Persoanele care pot profita din plin de aceste situații tind să aibă un sentiment mai bun de bunăstare în general, nu doar pe termen scurt și ar fi mai puțin susceptibile să experimenteze depresie și anxietate.

Este important să găsiți echilibrul potrivit în viața de zi cu zi

Pentru cercetător, urmărirea obiectivelor hedoniste și a obiectivelor pe termen lung nu ar trebui să fie în conflict. Cercetările noastre arată că cele două sunt importante și se pot completa reciproc pentru obținerea stării de bine și a sănătății bune. Este important să găsiți echilibrul potrivit în viața de zi cu zi. Dar fiți atenți: să stați pe canapea foarte des, să mâncați mai multe mâncări bune și să mergeți la petrecere mai des cu prietenii nu va fi automat ceva benefic. „S-a crezut întotdeauna că hedonismul, spre deosebire de autocontrol, a fost opțiunea mai ușoară. Dar a te bucura de alegerea ta nu este atât de ușor din cauza acestor gânduri distractive”, adaugă ea.

Pentru oamenii de știință, acest tip de cercetare este important, deoarece este o problemă de actualitate: mai multe persoane lucrează de acasă și mediul în care se odihnesc este asociat cu munca. „Gândirea la munca pe care trebuie să o faceți poate duce la gânduri care va distrag acasă, ceea ce vă face mai puțin capabili să vă odihniți”, spun ei. Deci, ce putem face pentru a profita la maxim de aceste momente de „nelegiuire”? Desi sunt necesare studii suplimentare, cercetătorii recomandă „planificarea atentă” pentru a le separa în mod clar de celelalte activități ale zilei, dar cu un început și un sfârșit pentru a nu va simți vinovați.

Adauga un comentariu