Magazin

Fericirea in exces dauneaza grav

Publicat: 06 iun. 2012
1

In general, oamenii cauta sau incearca sa redobandeasca fericirea. Dar studii recente au aratat ca o stare vesnica de satisfactie si bucurie poate avea efecte nedorite asupra organismului uman. Iata principalele motive pentru care nu este bine sa exagerati cu fericirea.

Cercetatorii americani au descoperit de curand un fapt alarmant, si anume ca fericirea are o latura ascunsa negativa. Desi suna ciudat, starea de fericire nu aduce doar avantaje corpului nostru. In ciuda hormonilor simpatici si a starii de bine, fericirea ne poate afecta psihic pe termen lung, potrivit grupului condus de June Gruber, de la Universitatea Berkeley.

Cercetatoarea nu s-a lansat singura in aceasta cautare a dozei potrivite de fericire necesara organismului uman. Echipa ei a decoperit nu mai putin de patru dezavantaje ale starii de bine.

1. Prea multa fericire diminueaza creativitatea si atentia la pericole

Un studiu din 2008 a relevat ca oamenii care se confrunta cu cantitati mari de buna dispozitie isi pierd creativitatea. De asemenea, prea multa pozitivitate ii face pe oameni incapabili sa faca fata situatiilor noi. In plus, fericirea reduce inhibitiile si creste increderea de sine, ceea ce poate duce la asumarea unor riscuri prea mari. Potrivit cercetatoarei, oamenii fericiti sunt mult mai adesea tentati sa incerce droguri sau sa abuzeze de alcool si sunt inclinati catre promiscuitate.

2. Fericirea in exces reduce competitivitatea

Oamenii care se declara multumiti de ei insisi si de viata lor prezinta riscul de a renunta la ambitii, potrivit echipei conduse de June Gruber. Ea a spus ca fericirea ne da senzatia de implinire si, prin urmare, nu mai vrem sa luptam pentru noi obiective. Lipsa de competitivitate este un alt simptom ca suntem prea fericiti in viata de zi cu zi. Cercetatoare isi face astfel griji pentru oamenii care lucreaza in domenii agresive, cum ar fi bursa sau corporatiile. Angajatii acestor tipuri de companii nu pot risca sa-si piarda spiritul combativ, in defavoarea fericirii.

3. Nu toate tipurile de fericire se potrivesc oricui

O alta caracteristica a oamenilor cu adevarat fericiti este ca sunt mandri. Desi o astfel de atitudine nu poate fi de condamnat, mai ales daca sursa fericirii este o realizare profesionala de exemplu, echipa de cercetatori de la Berkeley vine cu o alta abordare. Ei sustin ca mandria aceasta poate duce la rezultate sociale negative, cum ar fi agresivitatea fata de semeni sau chiar comportament maniacal. Cu alte cuvinte, ei sustin ca fericirea in doze mari poate interveni negativ in relatiile cu oamenii din jur.

4. Cautarea fericirii te poate face nefericit

Unul din putinele argumente care chiar are sanse sa ne convinga. Stim cu totii cat de greu se poate trece peste unele esecuri, mai ales cand vine vorba de ceva atat de serios si profund, cum ar fi cautarea fericirii. Unele studii sustin teoria cercetatorilor americani de la Berkeley, potrivit carora cu cat incerci mai tare sa fii fericit, cu atat iti scad sansele sa obtii respectiva stare. Standardele persoanelor care cauta fericirea adevarata devin mai mari, ceea ce poate duce la dezamagire mult mai rapid.

Sfaturile finale ale echipei conduse de Gruber includ servirea fericirii in doze mici, gasirea momentului potrivit pentru a te bucura de stare si cautarea ei din motivele potrivite.

Sursa: unica.ro

Adauga un comentariu