Economic Local

Fermele de familie din Iași, finanțate cu 105.000 de euro, fonduri europene

Publicat: 07 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermele de familie din Iași finanțate cu 105.000 de euro fonduri europene
Ieșenii cu afaceri de familie în mediul rural primesc bani europeni pentru dezvoltarea lor

Fermele de familie din Iași se vor dezvolta cu ajutorul fondurilor europene obținute de la AFIR. Ieșenii au accesat 105.000 de euro, prin submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici

Ieșenii au solicitat fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, iar proiectele depuse în anul 2021 au fost aprobate. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va vira în conturile beneficiarilor fonduri nerambursabile, în valoare de 105.000 de euro, după ce ieșenii vor semna contractele de finanțare. Pentru fiecare proiect eligibil la finanțare, fermierii primesc 15.000 de euro, fiind vorba de investiții în sere cu legume, dezvoltarea fermelor zootehnice sau pomicole. Astfel, la Cotnari va fi modernizată ferma pomicolă cu 15.000 de euro. Un fermier din Comarna va investi fondurile europene într-o fermă zootehnică.

Proiectul „Îmbunătățirea performanței economice a exploatației agricole a lui Costică Voinescu”, din Tansa, a fost aprobat de AFIR, iar fermierul va primi 15.000 de euro, fonduri europene. Tânăra Petronela Sturza, din comuna Andrieșeni, va investi 15.000 de euro în dezvoltarea unei ferme zootehnice. Mirela Grigore, din comuna Ipatele, din Iași, va dezvolta afacerea cu legume cu ajutorul celor 15.000 de euro pe care îi va primi de la AFIR. Alte proiecte aprobate sunt din comunele Lespezi, Grajduri, comuna Todirești, Popești, Țibana și orașul Podu Iloaiei.

Sute de ferme de familie din Iași s-au dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene

Interesul pentru submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – a fost ridicat, astfel că de fiecare dată când au fost deschise noi sesiuni de depunere a proiectelor, fondurile au fost epuizate înainte de termen. Fiecare proiect eligibil la finanțare este finanțat cu 15.000 de euro, iar prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost finanțate sute de proiecte.

Specialiștii în acordarea fondurilor europene spun că cei care accesează banii în submăsura 6.3 mai depun proiecte și în alte submăsuri, unde sunt disponibile sume mai mari. Astfel, aceștia reușesc să acceseze chiar și câteva milioane de euro și dezvoltă o afacere de succes în mediul rural, cum este și cazul fermierului Cristian Stoica, din comuna Gropnița. Ferma „La bunici” a fost dezvoltată începând cu anul 2011. Tânărul fermier a fost premiat de reprezentanții AFIR pentru că a accesat fonduri europene prin intermediul a cinci proiecte.

Tinerii fermieri din Iași au investit milioane de euro, fonduri europene

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii trei ani au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de către tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care, în ultimii ani, a atras investitori. Astfel, o parte din cei care investesc fondurile neramburbursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos.

Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume. Submăsura pentru fermele de familie din Iași ar putea fi disponibilă în anul 2023.

Adauga un comentariu