Economic Local

Fermierii au intarziat depunerea cererilor de finantare

Publicat: 08 mai 2007
1

• Directia Agricola a strans doar 65 la suta dintre cererile pentru plati directe, ceea ce insumeaza doar 76 la suta din suprafata arabila a judetului Iasi

Prefectura Iasi atentioneaza autoritatile locale si solicita implicarea activa in finalizarea procesului de completare de catre fermierii ieseni a cererilor de plata pentru fondurile europene alocate agriculturii romanesti, al carui termen limita a fost stabilit pentru data de 15 mai 2007. In perioada 12-21 februarie 2007, in cele 93 de comune ale judetului Iasi au fost efectuate informari intensive prin organizarea si sustinerea de seminarii cu privire la Platile Directe si Platile Complementare Directe pentru anul 2007, dupa care s-a decurs la intruniri periodice de informare si sensibilizare a primarilor.

Cu toate acestea, masura nu a dat rezultatele asteptate. In acest sens, pentru a veni in sprijinul fermierilor, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi a luat initiativa de infiintare a 8 echipe care sa se deplaseze in toate comunele pentru analizarea stadiului in ceea ce priveste actiunea si impulsionarea depunerii cererilor si documentatiei necesare. Dupa doua luni de cand a inceput campania de strangere a cererilor pentru plati directe de 56 Euro, la sfarsitul saptamanii trecute erau stranse doar 28 de mii de cereri din cele 42 de mii care ar fi trebuit depuse in judet si care sunt inscrise in Registrul Fermierului. Acestea insumeaza circa 166 de mii hectare din aproximativ 220 de mii. Proprietarii care au mai mult de un hectar de teren mai au la dispozitie pentru a depune cereri ca sa obtina subventii de peste 50 Euro, doar pana pe 15 mai, data dupa care statul roman va plati penalizari de 1 la suta pe zi, ce vor fi calculate pe valoarea totala a fondurilor ramase neabsorbite. „Strangerea tuturor cererilor si alocarea fondurilor acordate de catre Uniunea Europeana se fac in continuare cu ajutorul celor 8 echipe din cadrul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), care pana pe 15 mai vor fi in continuare pe teren. Ca sa ajungem unde ne-am propus, inainte de inceperea campaniei de strangere a cererilor pentru platile directe, actionam pe mai multe planuri”, a declarat Constantin Arustei, directorul general al DADR Iasi. „Proprietarii de teren care nu fac cereri anul acesta pe langa faptul ca pierd suma acordata in acest an, nu mai au posibilitatea nici la anul sa solicite suma cuvenita, suma care la anul se va dubla”, a sustinut si Neculai Olariu director adjunct la DADR.

Adauga un comentariu