Economic Local

Fermierii din Iași au cerut fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, pentru modernizarea utilajelor agricole. Se dau bani și pentru achiziția unor sisteme de irigații

Publicat: 22 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au cerut fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro pentru modernizarea utilajelor agricole. Se dau bani și pentru achiziția unor sisteme de irigații
Agricultorii din Iași vor să aibă utilaje performante, achiziționate cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro. Potrivit lui Ficu Anghel, directorul general adjunct al AFIR, fermierii din Iași pot primi banii pentru a putea cumpăra utilaje fără să fie într-o asociație

Agricultorii din Iași vor să aibă utilaje performante. Astfel, aceștia au cerut fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro pentru achiziția lor. Fermierii mai pot depune cererile la AFIR până pe 25 ianuarie 2022. Suma maximă pe care o pot obține este în valoare de 1,5 milioane de euro, iar ajutorul nerambursabil este cuprins între 30 și 90 la sută din valoarea proiectului

Fermierii din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, în sesiunea deschisă în submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Potențialii beneficiari au cerut bani europeni pentru achiziția de utilaje agricole moderne. Aceștia mai pot solicita bani europeni pentru următoarele activități eligibile: achiziția de utilaje agricole, inclusiv pentru irigat, drenaj, desecare la nivelul fermei vegetale. De asemenea, în cadrul acestei sesiuni de depunere a proiectelor, sunt eligibile la finanțare cheltuieli cu marketingul produselor, înființarea de solarii și sere cu legume, inclusiv cartofi, sau pentru extinderea și modernizarea lor.

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, sunt eligibile și investițiile secundare în procesare și depozitare, dezvoltarea lanțurilor alimentare, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor destinate fermelor. Valoarea maximă a unui proiect este de 1,5 milioane de euro pentru cooperative, grupuri și organizații de producători și sprijinul nerambursabil este cuprins între 30 și 90 la sută din valoarea proiectului. Cererile se depun până pe 25 ianuarie 2022, pe site-ul AFIR.

Fermierii ieșeni pot cumpăra utilaje pentru irigat cu fonduri europene

Potrivit lui Ficu Anghel, directorul general adjunct al AFIR, în această sesiune de depunere a proiectelor, fermierii din Iași pot solicita fonduri europene pentru achiziția de utilaje pentru irigat sau drenaj, fără să fie într-o asociație.

„Până acum se putea obține maximum 1 milion de euro pentru sisteme de irigații, dacă fermierii erau în acele asociații ale udătorilor. Acum pot obține mai puțini bani, dar nu e nevoie să fie într-o asociație. Își pot cumpăra singuri acele utilaje de care au nevoie pentru irigații”, susține Ficu Anghel, directorul general adjunct al AFIR.

Cele mai multe cereri depuse în această submăsură sunt, însă, din partea fermierilor care vor să modernizeze parcul utilajelor agricole. Astfel, aceștia solicită fonduri europene cuprinse între 100.000 și 500.000 de euro. AFIR le-a plătit fermierilor din Iași, în anul 2021, fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole moderne. Banii le-au fost plătiți beneficiarilor din Iași care au depus proiecte în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Primăriile din Iași vor să modernizeze drumurile agricole cu fonduri europene

În noua sesiune deschisă în submăsura 4.3 – Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole – au fost depuse de către primăriile din Iași 10 proiecte, în valoare de 9,9 milioane de euro. Alocarea financiară pentru această sesiune este de 104 milioane de euro. Autoritățile locale din regiunea Moldovei, din cele 6 județe, au depus 21 de proiecte, în valoare de 20 de milioane de euro. Sprijinul nerambursabil va fi de 100 la sută din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși 1 milion de euro pentru un proiect.

Beneficiarele submăsurii derulate de AFIR sunt unitățile administrativ-teritoriale (de exemplu, primăriile) și / sau asociații ale acestora, constituite conform legislației naționale. Vor fi finanțate investiții în construcția, extinderea și / sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploatațiilor agricole). O condiție pentru a putea primi finanțarea este ca investiția să fie racordată la un drum existent. De asemenea, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiția. Cererile de finanțare se depun online, pe site-ul AFIR, până pe data de 27 ianuarie 2022, ora 16:00.

Adauga un comentariu