Economic Local

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro de la APIA

Publicat: 26 aug. 2022
Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro de la APIA
Agricultorii ieșeni au încasat subvenții de la APIA

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro pentru anul de cerere 2021. APIA virează primii bani pentru anul în curs la jumătatea lunii octombrie

Agricultorii ieșeni care au depus cererile în anul 2021 au primit subvenții în valoare de 60 de milioane de euro. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat banii în conturile fermierilor care au îndeplinit condițiile pentru a-i primi, fonduri de la Uniunea Europeană și de la stat. Cei mai mulți bani, aproximativ 30 de milioane de euro au fost virați în conturile celor care administrează terenuri agricole, care au primit subvențiile în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafață (SAPS). În cadrul acestei măsuri, agricultorii care se ocupă de exploatarea terenurilor au primit aproximativ 100 de euro la hectar. Anul acesta suma acordată ar putea crește. Fermierii din Iași au primit de la APIA și ajutoarele naționale tranzitorii solicitate în anul 2021 pentru sectorul vegetal și zootehnic. Suma totală plătită este de peste 10 milioane de lei.

Ajutorul național tranzitoriu (ANT) plătit cultivatorilor de sfeclă din Iași este în valoare de jumătate de milion de lei. În ceea ce privește sectorul zootehnic, APIA a plătit crescătorilor din județ subvenții de peste 5 milioane de euro pentru anul de cerere 2021. Crescătorii de bovine, porci, caprine sau ovine au încasat banii solicitați de la APIA.

Fermierii din Iași au primit subvenții de la APIA

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) și plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13 pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice. Un agricultor din Iași care se încadrează în toate aceste scheme poate încasa și 1.000 de euro la hectar. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a plătit sumele solicitate de crescători drept ajutor COVID-19. Suma totală plătită către fermierii din Iași este în valoare de 8,4 milioane de lei. Astfel, pentru sectorul bovine au fost plătite 4,3 milioane de lei pentru 2.293 de cereri eligibile, alte 1,7 milioane de lei către 5 crescători de suine și 2,1 milioane de lei către 6 crescători din sectorul avicol.

Verificările în ferme se fac până la jumătatea lunii octombrie 2022

Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică o parte din fermierii din județ care au solicitat subvenții în campania din acest an. Un număr de 483 de ieșeni, cu 21.828 parcele, vor fi verificați, prin controlul clasic, la fața locului, iar 482 de fermieri, cu 5.222 de parcele, sunt „norocoșii” incluși la controlul prin teledetecție, adică transmiterea imaginilor prin satelit. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice, vor fi controlați de specialiști până la jumătatea lunii octombrie 2022. Aceștia sunt anunțați cu 24 de ore înainte de demararea controlului la fața locului.

Este posibil ca unii fermieri care au fost controlați anul trecut să fie verificați și anul acesta. Astfel, fermierii din Iași care au primit subvenții pentru anul 2021 și au depus cererea și anul acesta pot fi controlați de APIA.
Adauga un comentariu