Economic Local

Fermierii din Iași au raportat 6.403 hectare de teren agricol cu culturi afectate de secetă, pentru care nu vor primi despăgubiri. Descoperirea a fost făcută de comisiile de evaluare

Publicat: 05 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au raportat 6.403 hectare de teren agricol cu culturi afectate de secetă pentru care nu vor primi despăgubiri. Descoperirea a fost făcută de comisiile de evaluare
Fermierii din Iași care nu îndeplinesc condițiile de acordare a despăgubirilor pentru secetă nu vor primi banii

Comisiile de evaluare a cererilor depuse de fermierii din Iași afectați de secetă verifică în continuare culturile agricole pentru care agricultorii solicită despăgubiri. Până în prezent, din cele 26.503 hectare de terenuri cu culturi de toamnă afectate de secetă s-au dovedit a fi calamitate 20.100 de hectare. Comisiile de verificare au descoperit astfel 6.403 hectare de teren agricol cu culturi care nu se încadrau ca fiind calamitate și nu îndeplineau condițiile impuse de lege. Pentru a primi banii de la stat, terenurile agricole trebuie să fie calamitate în proporție de minimum 30 la sută

Comisiile de evaluare a cererilor depuse de fermierii din Iași afectați de secetă verifică în continuare culturile agricole pentru care agricultorii solicită despăgubiri. Până în prezent, din cele 26.503 hectare de terenuri cu culturi de toamnă afectate de secetă s-au dovedit a fi calamitate 20.100 de hectare. Diferența de 6.403 de hectare declarată de fermieri ca fiind calamitate, dar care nu a fost dovedită în urma verificării comisiilor în teren, înseamnă că doar 10-20 la sută din suprafața agricolă deținută de fermier a fost afectată de secetă. Pentru acestea nu se acordă despăgubiri în acest an, condiția obligatorie fiind ca minimum 30 la sută din suprafața agricolă să fie calamitată.

Fermierii din Iași mai pot depune cererile de acordare a despăgubirilor pentru secetă până la data de 15 iunie

Comisiile de evaluare a cererilor depuse de fermieri vor merge în teren până la data de 15 iunie pentru a controla și celelalte terenuri agricole declarate de fermierii din Iași ca fiind afectate de secetă, aproximativ 5.000 de hectare.

„Fermierii pot depune cererile până la data de 15 iunie pentru culturile de toamnă afectate de secetă, iar până la data de 15 septembrie, pentru cele din primăvară. Noi vom verifica și în weekend cererile depuse de fermieri pentru a finaliza cât mai repede aceste rapoarte și le vom trimite către Centrul Operațional pentru a se stabili cât mai repede sumele acordate de fermieri”, a declarat Gabriel Hoha, director executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ) Iași.

Comisiile de evaluare sunt formate din specialiști din domeniul agricol, din Iași, și din cadrul primăriilor din județ

Din cadrul comisiei de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentant al centrului județean/local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Prezența tuturor reprezentanților este obligatorie. Pe baza procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, fermierii obțin despăgubirile pentru secetă și pot să-și recupereze subvențiile de la APIA. Funcționarii din cadrul acestei instituții, care fac parte din comisie de evaluare a pagubelor, vor lucra și în acest weekend.

14 echipe mixte se vor deplasa în județul Iași pentru a verifica terenurile

Cele 14 echipe mixte se vor deplasa în comunele din Iași în această peroiadă.

„APIA Centrul Județean Iași continuă și activitatea de constatare a pagubelor privind seceta pedologică înregistrată în primăvara aceasta împreună cu colegii de la DAJ Iași. În acest sens, APIA acordă sprijin prin mijoace auto proprii (11 autoturisme) si personal pentru formarea a 14 echipe mixte împreună cu DAJ Iași, echipe care lucrează inclusiv în perioada de weekend pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de secetă. Au fost verificate până în acest moment 26.503 ha culturi de toamnă dintre care s-au dovedit a fi calamitate 20.100 ha pentru culturi de grâu, rapiță, triticale, orz de toamnă, lucernă, sparcetă, secară”, a declarat Sergiu Jităreanu, director executiv în cadrul Agenției Județene de Plăți și Intervenție (APIA) Iași.

Cererile fermierilor din județ care solicită despăgubiri pentru secetă trebuie depuse în 24 de ore de la constatarea pagubelor, la primării

Fermierii din Iași trebuie să depună înștiințările cu datele de identificare ale deținătorului de teren agricol, suprafața totală declarată, suprafața calamitată estimativ pe fiecare din culturile calamitate, cu specificarea dacă suprafața calamitată se află în zona irigabilă. În baza înștiințărilor, Comitetul Local pentru Situații de Urgență întocmește un raport operativ, în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înștiințărilor, pe care îl transmite către Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean Iași și către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din județ.

Fermierii din Iași primesc despăgubirile pentru secetă după data de 15 iunie, când se vor finaliza controalele în teren

După primirea rapoartelor operative, Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din județ întocmește centralizatorul rapoartelor operative cu pagubele la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, pe care-l înaintează Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În funcție de pagubele înregistrate și raportate, prefectul, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, numește, prin ordin, comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.

Adauga un comentariu