Economic Local

Fermierii din Iași au semnat contractele de irigații cu ANIF pentru campania din 2021. Și în acest an apa folosită de agricultori este gratuită

Publicat: 10 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au semnat contractele de irigații cu ANIF pentru campania din 2021. Și în acest an apa folosită de agricultori este gratuită
Potrivit directorului ANIF Iași, Marius Horea Șerban, fermierii au venit la sediul instituției pentru a semna contractele pentru furnizarea gratuită a apei necesare irigațiilor. Până în prezent au fost semnate 28 de contracte pentru 31.000 de hectare cu terenuri agricole în județul Iași

Agricultorii din județ care au nevoie în acest an de apa furnizată de ANIF pot semna contractele pentru campania de irigații din acest an. O parte din fermierii din Iași au făcut demersuri pentru a primi gratuit și în acest an apa necesară pentru irigarea terenurilor agricole, fiind semnate 28 de contracte, cu beneficiarii, pentru 31.000 de hectare

Fermierii din Iași care încep campania de primăvară și vor să irige terenurile mai au timp să semneze contractele cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Iași. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției, suprafața contractată până în prezent este de 31.000 de hectare. Anual, în medie, se semnează contracte pentru o suprafață de 40.000 de hectare. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de ANIF.

„ANIF Iași are încheiate până în momentul de față un număr de 28 de contracte multianuale pentru furnizarea apei pentru irigații. Contractele sunt încheiate atât cu FOUAI/OUAI, cât și cu persoane fizice și juridice. Suprafața contractată este de 31.000 de ha. Estimăm începerea campaniei de irigații pentru anul 2021 în jurul datei de 15 aprilie”, a declarat Marius Horea Șerban, director ANIF Iași.

Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași.

Fermierii din Iași mai pot semna contractele cu ANIF pentru furnizarea gratuită a apei folosite la irigații

În județul Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații, din Iași. Lucrările sunt aproape de final la stația SPA Sud Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni.

Sistemul de irigații va fi modernizat și în stația SPA Nord Soloneț, care deservește aproape 7.000 de hectare, dar și la SPA Lunca, unde sunt în jur de 6.000 de hectare. Valoarea totala a investiției în amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni, unde sunt cele 3 stații SPA, este de aproximativ 22 de milioane de lei. Specialiștii ANIF estimează că lucrările pentru întreaga amenajare vor fi finalizate în cel mult 2 ani.

Fermierii din Iași vor investi în modernizarea sistemului de irigații 6 milioane de euro, fonduri europene

Fermierii care însă se asociază și vor să obțină fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații vor putea depune proiectele abia de la jumătatea acestui an, când vor fi deschise noi sesiuni de finanțare de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fondurile disponibile în anul 2020 s-au epuizat rapid, astfel că 6 proiecte din Iași au fost declarate eligibile la finanțare. Banii au intrat în conturi, iar lucrările vor fi demarate în acest an. Banii europeni disponibili prin submăsura 4.3 pentru componenta infrastructura de irigații sunt 100 la sută nerambursabili. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro. Achiziția de echipamente de irigat pentru OUAI-uri/ FOUAI-uri este limitată la un procent de maximum 30 la sută din valoarea totală eligibilă a proiectului, din care se scade valoarea aferentă echipamentelor de irigat.

Seceta extremă din 2020 a calamitat peste 100.000 de hectare cultivate cu grâu, porumb sau rapiță în Iași

Fermierii din Iași au înregistrat pierderi financiare majore din cauza secetei extreme din anul 2020, fiind afectate mai ales culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui. Fermierii care au protestat în fața Prefecturii pe data de 4 martie 2021, din cauză că nu au primit despăgubirile de secetă pentru aceste culturi, susțin că nu pot să facă investiții în irigații din fonduri proprii din cauză că nu au infrastructura necesară, iar legea nu este favorabilă agricultorilor. Astfel, agricultorii care nu au terenurile agricole în apropiere de o sursă de apă caută variante pentru a iriga, iar în cel mai rău caz, dacă nu au suficientă apă, aplică tratamente agrotehnice pentru a păstra apa în sol. Seceta extremă din anul 2020 a afectat 45.000 de hectare cu culturi de toamnă, respectiv grâu, rapiță, orz, orzoaică, dar și 70.000 de hectare cu porumb și floarea-soarelui.

Adauga un comentariu