Economic Local

Fermierii din Iași care angajează tineri în domeniul agricol pot primi și în anul 2021 ajutoare financiare de la stat. Cererile se depun la Direcția Agricolă

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași care angajează tineri în domeniul agricol pot primi și în anul 2021 ajutoare financiare de la stat. Cererile se depun la Direcția Agricolă
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat un program anual prin care oferă fermierilor din Iași și din restul țării ajutoare financiare necesare menținerii angajaților în fermele din mediul rural unde în ultimii a fost o criza gravă de personal calificat și necalificat

Fermierii din Iași care se confruntă cu lipsa angajaților în domeniul agricol sunt ajutați de stat pentru a rezolva această problemă. Dacă agricultorii angajează minimum 2 tineri în fermă, primesc un ajutor financiar cuprins între 500 și 1.000 de lei lunar pentru fiecare angajat. În anul 2020 s-au înscris în program 6 fermieri din Iași care au angajat, în medie, două persoane și au încasat banii de la Direcția Agricolă Iași, fiind vorba de aproximativ 16.000 de lei.

Agricultorii din Iași care duc în continuare lipsă de personal mai pot obține ajutoare financiare de la stat și în anul 2021 prin intermediul programului destinat tinerilor angajați în mediul rural, în domeniul agricol, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Agricolă Iași. Din cauza deficitului de personal din acest sector, din ultimii ani, mai ales în zootehnie, fermierii cu greu găseau persoane care să se ocupe de ferme sau de lucrările agricole. Pentru a veni în sprijinul lor, statul oferă ajutoare financiare în valoare de minimum 500 de lei și maximum 1.000 de lei.

Astfel, dacă tânărul are studii superioare, angajatorul primește 1.000 de lei, dacă proaspăt angajatul are studii medii, patronul încasează 750 de lei, iar 500 de lei se oferă angajatorului care angajează persoanele fără studii. În anul 2020 au fost acordate ajutoare financiare fermierilor din Iași care au reușit să angajeze personal, mai ales din rândul celor care s-au întors din străinătate în comunele natale și au căutat un loc de muncă în apropiere de casa lor.

Fermierii din Iași care vor să angajeze tineri în domeniul agricol obțin noi ajutoare financiare de la stat

Potrivit Direcției Agricole Iași, agricultorul înscris în program trebuie să facă dovada angajării a doi tineri pentru a primi sprijinul financiar de la stat. De asemenea, fermierul care arată că angajații au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare poate obține sumele promise. Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă. Unul dintre fermierii din Iași care a obținut banii de la stat și care va ține angajatul în firmă cel puțin 1 an, cu contract de muncă, este Mihai Țibucanu.

„Noi am căutat oameni să ne ajute la fermă, la vaci. Nu mai avem cum să facem față, doar noi, familia, și pentru că aveam nevoie de două persoane, am zis că e bine să luăm și banii de la stat, să le dăm și oamenilor un salariu mai mare. Dacă nu-i dai omului mai mulți bani, să-l faci să stea, nu ai nicio șansă. Am angajat acum două luni cei doi băieți „, spune Mihai Țibucanu.

Ieșenii care au muncit în străinătate și vor să înființeze afaceri cu fonduri europene pot depune proiecte la AFIR

Tinerii din Iași care se întorc din străinătate și vor să devină antreprenori pot depune proiecte în cadrul sesiunii de finanțare deschise în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, până la data de 4 mai 2021. Eligibili sunt tinerii care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/). Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, iar Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată

Adauga un comentariu