Economic Local

Fermierii din Iași care au depus cererile în campania APIA 2020 trebuie să se prezinte la sediul instituțieii pentru a semna documentele, altfel pierd subvențiile

Publicat: 22 iul. 2020
Semnarea cererilor depuse în campania APIA 2020, obligatorie pentru obținerea subvențiilor
Semnarea cererilor depuse în campania APIA 2020, obligatorie pentru obținerea subvențiilor

Fermierii din Iași, care în perioada 2 martie-16 iulie 2020 au depus cererile unice de plată, trebuie să semneze documentele depuse pentru a accesa subvențiile solicitate. Cererile depuse în campania 2020 sunt valabile numai dacă vor fi semnate până la data de 10 septembrie 2020 de cei 20.000 de fermieri care au solicitat subvențiile pentru 280.000 de hectare de teren agricol. Începând cu luna octombrie 2020 vor fi virați și primii bani către solicitanții din Iași

Fermierii din Iași care în perioada 2 martie-15 iunie 2020 au depus cererile unice de plată trebuie să semneze documentele depuse pentru a accesa subvențiile solicitate. Aceștia trebuie să treacă pe la sediile centrelor locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași unde sunt arondați pentru a semna cererile depuse. Accesul în sediile APIA se va face respectând regulile sanitare împotriva COVID-19, respectiv purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor la intrarea în instituție, păstrarea distanței, prezența unui singur fermier/funcționar pentru evitarea aglomerării.

Termenul limită de semnare a cererilor unice de plată în campania APIA 2020 este data de 10 septembrie 2020

Chiar dacă fermierii din Iași  nu s-au mai deplasat la sediile locale APIA pentru a depune cererile unice de plată, aceștia s-au putut înregistra în sistemul IPA online doar cu ajutorul funcționarilor din cadrul instituției. Celelalte documente necesare pentru completarea dosarelor au fost trimise de către primăriile din județ, respectiv adeverințele care arată unde se află parcelele deținute de fiecare fermier din Iași. În campania APIA 2020 au depus cererile 20.000 de fermieri care au solicitat subvențiile pentru 280.000 de hectare de teren agricol.

Fermierii din Iași pot încasa subvenții europene mai mari față de cele acordate în anul 2019, datorită comasării terenurilor

Subvenția europeană cea mai importantă pe care o primesc agricultorii prin intermediul cererii este în cadrul schemei de plată unice pe suprafață (SAPS). Pentru a primi subvenția, fermierii trebuie să dețină terenuri agricole pe care să le exploateze de cel puțin un an. De asemenea, fermierii din Iași au solicitat subvenții și în cadrul schemelor zootehnice, dar și pe alte scheme pentru tinerii fermieri sau schema pentru înverzire. Dacă un fermier accesează mai multe scheme de plată în campania APIA 2020, acesta poate primi și 1.500 de euro pe hectar.

Fermierii din Iași care au solicitat subvenții vor fi controlați de inspectorii APIA în perioada august-septembrie 2020

Banii acordați de APIA sunt importanți pentru fermierii din Iași deoarece pentru majoritatea dintre aceștia subvențiile reprezintă un real ajutor pentru menținerea afacerilor în agricultură. Un singur fermier care deține o fermă zootehnică poate încasa câteva milioane de euro de la APIA, drept subvenții. În perioada august-septembrie se vor derula și controalele prin teledetecție după un control preliminar administrativ al terenurilor agricole din Iași, dar și controalele la fața locului, ultima etapă pentru ca fermierii să poată accesa subvențiile în campania APIA 2020 .

Cererea de plată a ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire și menținere a registrului genealogic al rasei trebuie depusă la APIA

Crescătorii din Iași care vor să obțină subvenția APIA pentru efectivele de suine, bovine sau caprine/ovine trebuie să depună cererile de plată. Cererile pot fi depuse direct la sediul Centrului județean APIA, unde este depusă cererea inițială anuală, sau transmise de către fermieri prin mijloace electronice (poșta electronică fax) / servicii poștale/ încărcate pe serverul extern pus la dispoziție de APIA (accesibil de pe internet la adresa http://213.177.4.194:8084/ ). Cererea de plată a ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire și menținere a registrului genealogic al rasei trebuie să fie însoțită de mai multe documente.

O parte din documentele depuse de crescătorii din Iași la APIA trebuie avizate de Agenția Națională în Zootehnie

Printre documentele obligatorii pe care trebuie să le depună crescătorii din Iași care vor subvenția APIA sunt memoriul tehnic cu activitățile, inclusiv lucrările efectuate pentru realizarea obiectivelor prevăzute în programele de ameliorare și/sau conservare, aprobat de Agenția Națională în Zootehnie (ANZ). De asemenea, lista activităților, inclusiv lucrările și tarifele acestora pentru serviciile prevăzute la art.7 alin.(2) în luna/trimestrul pentru care se solicită ajutorul de stat, avizată de ANZ trebuie depusă la dosarul unde se află cererea de plată.
Raluca COSTIN

 

Adauga un comentariu