Economic Local

Fermierii din Iași care vor fi controlați de inspectorii APIA trebuie să respecte mai multe obligații, altfel riscă să fie excluși de la plata subvențiilor

Publicat: 29 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași care vor fi controlați de inspectorii APIA trebuie să respecte mai multe obligații altfel riscă să fie excluși de la plata subvențiilor
Inspectorii APIA vor verifica la fața locului fermierii din Iași care au solicitat subvenții în anul 2021. Agricultorii trebuie să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei și să prezinte informațiile solicitate. În anul 2021 au fost depuse 18.766 de cereri pentru 280.865 de hectare

Fermierii din Iași care au solicitat subvențiile APIA pentru anul 2021 și vor fi controlați trebuie să respecte o serie de obligații în momentul efectuării verificărilor în teren. Începând cu data de 12 iulie 2021 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop

Agricultorii din județul Iași care vor să obțină subvențiile acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru anul 2021 trebuie să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte informațiile solicitate, să delimiteze parcelele la fața locului dacă pe parcelele învecinate s-a înființat aceeași cultură. De asemenea, dacă fermierul nu poate fi prezent la momentul controlului, este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declarații pe propria răspundere și a unei copii de pe buletinul sau cartea de identitate, documente care vor fi anexate dosarului de control.

Fermierii nu sunt obligați să semneze raportul de control al inspectorilor APIA dacă nu sunt de acord cu ce scrie în acel document. În ceea ce privește contestarea rezulatului controlului, fermierul poate depune acest document doar dacă a verificat și semnat raportul de control și este de acord cu rezultatul controlului la fața locului. Contestația se poate face în maximum 48 de ore de la contestarea acestuia. De asemenea, inspectorii pot anunța fermierii cu 14 zile înainte de efectuarea controlului la fața locului. În anul 2021 au fost depuse 18.766 de cereri pentru 280.865 de hectare.

Controalele la fața locului se vor derula în perioada 12 iulie-15 octombrie 2021

Potrivit Legii 146/2018 pentru aprobarea OUG 4/2018 privind modificarea si completarea OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură, fermierii pot fi sancționați și excluși de la plata subvențiilor dacă nu se conformează regulilor impuse de controlul la fața locului. Controalele la fața locului pot fi anunțate cu condiția ca acest lucru să nu aducă atingere scopului sau eficacității acestora. Orice preaviz nu depășește 14 zile.

Cu toate acestea, în cazul controalelor la fața locului ale cererilor de ajutor sau de plată pentru animale în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, preavizul nu depășește 48 de ore. De asemenea, în cazul în care legislația aplicabilă actelor și standardelor relevante în materie de ecocondiționalitate impune efectuarea controalelor la fața locului în mod inopinat, preavizul de maximum 48 ore se aplică în cazul controalelor la fața locului referitoare la ecocondiționalitate. În această perioadă, ieșenii pot depune cererile unice de plată cu aplicarea unei penalizări de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

Agricultorii pot solicita de la APIA adeverințele pentru obținerea creditelor bancare

Fermierii din Iași care depun cererile unice de plată la APIA pot solicita și adeverințele pentru credite. Imediat după ce agricultorii depun aceste documente, pot să solicite și adeverințele necesare obținerii creditelor bancare care se pot obține în câteva zile de la depunerea solicitării. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută din această valoare.

APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă- M10, M11, M13. Până în prezent au fost depuse 54 de solicitări din partea fermierilor din Iași.

Adauga un comentariu