Economic Local

Fermierii din Iași care vor să obțină și în anul 2022 subvenția la motorină trebuie să depună cererile la APIA până la finalul lunii decembrie! Anul acesta au primit banii peste 500 de beneficiari

Publicat: 04 dec. 2021
Sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Iași
Fermierii din județul Iași trebuie să depună la APIA, în această lună, acordul de finanțare aferent schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2022

Fermierii din județul Iași trebuie să depună la APIA acordul de finanțare aferent schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pentru anul 2022. Documentele se depun până la finalul lunii decembrie. În anul 2020 s-au plătit subvențiile către 500 de beneficiari, trimestrele I și II

În această lună se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile pentru obținerea subvenției la motorină în anul 2022. Fermierii din Iași trebuie să aducă cererile de acord pentru finanțare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Documenetele sunt depuse de agricultorii care au depus și cererile unice pe suprafață în anul 2021. Actele necesare depunerii cererilor de acord pentru finanțare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2022 sunt publicate pe site-ul APIA, la secțiunea formulare: http://www.apia.org.ro/ro/formulare1386829353. Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1.000 litri), pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Fermierii din Iași au primit subvenția la motorină pentru primele două trimestre din anul 2021

Agricultorii din Iași au primit ajutoarele financiare pentru primele două trimestre din anul 2021, fiind efectuate plăți în valoare de 100.000 de lei. Sumele aferente trimestrului III, pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2021, vor fi virate în conturile celor 500 de beneficiari din Iași în această lună. Subvenția acordată în anul 2021 este mai mare ca cea din anul precedent și este în valoare de 1,5720 lei/litru. Subvenția la motorină ar putea crește anul viitor după ce valoarea acesteia va fi actualizată, potrivit costurilor pe care le au în prezent fermierii.

Sumele și cantitățile de motorină care intră la plată sunt aprobate trimestrial prin Hotărâre de Guvern și sunt achitate de către APIA, prin centrele județene. Mai mult, specialiștii din cadrul APIA vor să elimine o parte din documentele care trebuie depuse la dosarele prin care solicită subvențiile pentru a ușura procesul de obținere a banilor.

APIA a demarat plățile finale către fermierii din Iași care au cerut subvențiile în anul 2021

Fermierii din Iași primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvențiile solicitate în anul 2021, plățile finale. Acestea se fac de către specialiștii APIA care autorizează în această perioadă cererile de plată. După ce au fost virate în conturi avansurile din subvenții, urmează ca până anul viitor să fie demarate și plățile finale. Plată finală reprezintă diferența între cuantumul calculat pe fiecare schemă în parte și cel acordat în avans pentru anul de cerere 2021.

Avansul reprezintă 70 la sută din cuantumul stabilit în acest an pentru fiecare schemă iar diferența de 30 la sută va fi plătită până în iunie 2021. În Iași au fost înregistrate, pentru avansul din subvenții,17.883 de cereri eligibile la plată din care s-au plătit 17.529 cereri, plata în avans, respectiv 98 la sută din solicitările fermierilor. Suma plătită este de 34 de milioane de euro. De asemenea, în sectorul zootehnic s-au plătit 691.000 de euro, din care 660.000 de euro pentru fermele cu ovine și 31.000 de euro, pentru cele cu caprine. Cea mai mare sumă încasată de un fermier din Iași drept avans din subvenții pentru anul 2021 este în valoare de 500.000 de euro.

Adauga un comentariu