Economic Local

Fermierii din Iași nu trebuie să se prezinte la APIA ca să semneze cererile unice de plată în anul 2022. Campania de depunere se va derula în perioada 1 martie – 15 mai

Publicat: 13 ian. 2022
Sediul APIA Iași
APIA derulează campania de depunere a cererilor unice de plată în perioada 1 martie - 15 mai 2022

Agricultorii din Iași care vor să depună cererile unice de plată în anul 2022 nu mai trebuie să se prezinte la APIA pentru semnarea documentului. Cererea unică APIA pentru subvențiile solicitate de fermierii din Iași, pentru acest an, va putea fi semnată electronic. Campania de depunere va demara la 1 martie și se va încheia pe 15 mai 2022

Este pentru prima dată când cererea unică de plată depusă de fermierii din Iași la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va fi semnată electronic. Astfel, agricultorii nu se vor deplasa la sediul instituției din Copou, cum făceau în anii precedenți, pentru a semna cererile, ci o vor face electronic. Campania de depunere a documentelor pentru obținerea subvențiilor se va derula în perioada 1 martie-15 mai 2022. Cei care vor depune după această dată, până la 1 iunie, vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare.

Începând cu luna februarie vor fi demarate și campaniile de informare, de către specialiștii APIA, a fermierilor care vor să obțină ajutoarele financiare și în acest an. După depunerea documentelor, agricultorii vor fi verificați în teren, iar, după această etapă, va începe plata avansului din subvențiile pentru acest an, de pe 16 octombrie 2022. Cea mai mare sumă acordată drept avans din subvenții pentru anul de cerere 2021 a fost în valoare de 500.000 de euro și a fost acordată unui fermier cu experiență.

Ieșenii pot obține subvențiile APIA doar dacă se înscriu în aplicația IPA online

Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole.

Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze corect cererea unică de plată.

Fermierii din Iași pot obține până la 1.000-1.500 de euro la hectar

Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri. Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice.

Banii pentru aceste scheme de plată provin de la Uniunea Europeană și sunt acordați din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Schemele finanțate de la bugetul național sunt ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal, dar și în sectorul zootehnic. Primii bani plătiți de APIA la începutul acestui an au fost virați în conturile crescătorilor de animale.
Adauga un comentariu