Economic Local

Fermierii din Iași pierd subvenții la hectar de 600 euro dacă nu depun documentele la Direcția Agricolă. Termenul limită este 15 iunie

Publicat: 22 mai 2020

Agricultorii din județ care vor să beneficieze și anul acesta de cei 600 euro acordați pentru culturile ecologice trebuie să depună mai multe documente la Direcția Agricolă Iași. Termenul limită de depunere a actelor este 15 iunie. Documentele vor fi depuse pentru submăsurile 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică și M11- Agricultura ecologică- submăsura 11.2- Sprijin pentru menținerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică, pentru subvențiile ce vor fi acordate pentru anul de cerere 2019. Banii vor fi acordați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

Documentația ce va fi depusă la Direcția Agricolă Iași este contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarație pe propria răspundere că deține documentele necesare înregistrării în agricultura ecologică, respectiv copia documentului justificativ (certificat de conformitate/ master certificat/ certificat de confirmare a conversiei). Documentul justificativ și anexa trebuie emise în fiecare an de cerere. Lipsa documentului/depunerea după termen conduce la respingerea suprafețelor de la plata M11 și aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare.

400 de persoane au luat deja certificatul de reconversie în agricultura ecologică

Până pe data de 15 iunie, producătorii din Iași se pot înscrie la Direcția Agricolă Iași pentru a obține certificatul de reconversie în agricultura ecologică. În județul Iași sunt 400 de persoane care practică cultura ecologică pe aproximativ 132.239 de hectare. Majoritatea acestora fac agricultura ecologică în domeniul vinificației sau vegetal și cel animal. Fermierii care au culturi ecologice înregistrate în anii precedenți la Direcția Agricolă cultivă soia, fructe de pădure sau produc miere de albine. Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Producătorii care dețin un certificat ecologic pot vinde produse cu 30-50 la sută mai mult față de produsele care nu sunt certificate ecologic.

Campanie de depunere a cererilor la APIA, în plină desfășurare. Cererile pot fi depuse de fermieri în cadrul submăsurilor 11.1

În această perioadă se desfășoară la APIA campania de depunere a cererilor unice 2020.
Pe lângă subvențiile la hectar acordate prin diverse scheme de plată, precum SAPS (schema unică de plată pe suprafață), tinerii fermieri, ecocondiționalitate sau sprijinul cuplat, agricultorii din județ pot obține sumele acordate pentru culturile ecologice. Cererile pot fi depuse de fermieri în cadrul submăsurilor 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică (SM11.1) și M11- Agricultura ecologică- submăsura 11.2- Sprijin pentru menținerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică (SM11.2).




Adauga un comentariu