Economic Local

Fermierii din Iași pot trimite adeverințele eliberate de Agenția în Zootehnie către o platformă online, gestionată de APIA. Actele sunt obligatorii pentru obținerea subvențiilor

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași pot trimite adeverințele eliberate de Agenția în Zootehnie către o platformă online gestionată de APIA. Actele sunt obligatorii pentru obținerea subvențiilor
Fermierii care dețin ferme zootehnice și vor să obțină subvențiile de la APIA trebuie să depună pe platforma online și o adeverință eliberată de Agenția Județeană în Zootehnie

Ieșenii care vor să obțină ajutoarele financiare de la APIA trebuie să trimită adeverința de la Agenția în Zootehnie pe o platformă online, recent lansată de instituție. Adeverințele sunt eliberate la solicitarea fermierului care vrea să obțină subvențiile de la APIA în anul 2021

Fermierii din Iași au posibilitatea să închidă mai repede cererea unică de plată necesară obținerii subvențiilor dacă depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) adeverințele eliberate de Agenția Națională în Zootehnie (ANZ). Aceste documente sunt eliberate la solicitarea fermierilor care dețin ferme zootehnice și sunt obligatorii pentru obținerea ajutoarelor financiare de la APIA. De asemenea, asociațiile acreditate pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei pot solicita adeverințele necesare accesării schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic și Măsurii 10- Pachet 8 (animale în pericol de abandon), aferente cererii unice de plată în anul 2021.

Platforma lansată de APIA poate fi utilizată atât de către asociațiile acreditate, cât și de către ANZ, procedura privind accesul la platformă fiind similară. Fiecare asociație acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei va solicita accesul la platforma online printr-o adresă scrisă, însușită sub semnătura președintelui asociației, în vederea alocării de user și parolă. Adresa va cuprinde datele de identificare ale asociației, persoana de contact, precum și specia pentru care aceasta eliberează adeverința.

Campania de depunere a cererilor unice de plată se desfășoară mai bine ca în anul precedent

În cadrul campaniei de depunere a cererilor unice de plată, fermierii au solicitat subvențiile pentru aproximativ 25.000 de hectare de teren agricol. Aproape toți fermierii mici din Iași au depus cererile la APIA, iar în această perioadă va începe depunerea documentelor și de către agricultorii mari din județ, care exploatează terenurile agricole cu o suprafață mai mare de 50 de hectare. Terenurile agricole exploatate de acești fermieri reprezintă 3 sferturi din suprafața agricolă a Iașului.

Agricultorii trebuie să se înscrie în aplicația IPA online. Cererea unică de plată trebuie semnată și înregistrată la APIA, în registratura electronică. Dacă fermierii nu au un număr de înregistrare, înseamnă că nu au mai depus o astfel de cerere. De asemenea, fermierii trebuie să fie atenți la mesajele de avertizare pe care le afișează programul IPA online, pentru a evita primirea unor solicitări ulterioare de clarificare din partea APIA. Finalizarea declarației de suprafață se va face în prezența funcționarului APIA, odată cu semnarea cererii de plată și a angajamentelor.

Agricultorii pot obține mai repede adeverințele de la APIA, necesare obținerii creditelor bancare

De asemenea, fermierii din Iași care au depus cererile la APIA pot solicita adeverințele pentru obținerea de credite de la instituțiile financiare, după ce depun cererile unice de plată. APIA a încheiat convenții cu 20 de instituții bancare, asfel încât, un fermier care vine să depună cererea unică de plată, în câteva zile poate primi adeverința pentru a-și ridica suma în avans. Până în prezent au fost depuse 23 de cereri din Iași și 400 în total, din toată țara.

Aceste documente pot fi eliberate către fermierii care vor să facă împrumuturi bancare doar în baza subvențiilor ce urmează să fie încasate de fermierii din Iași. În anul 2020, APIA a eliberat 233 de adeverințe pentru beneficiarii din județ. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru acordarea adeverințelor. Valoarea creditului acordat fermierului va fi de până la 85 la sută din valoarea sumei totale pe care fermierul o va primi ca subvenție.

Adauga un comentariu