Local

Fermierii din Iași au scos utilajele în stradă! Agricultorii protestează pentru că nu au primit despăgubirile de secetă. Traseul complet al manifestației – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 07 apr. 2021
tractor din cadrul protestului agricultorilor din Iași
Astăzi, 07.04.2021, începând cu ora 14:00, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” IAȘI au organizat un marș cu utilaje agricole în Municipiile Iași, Vaslui și Botoșani

Astăzi, 07.04.2021, începând cu ora 14:00, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” IAȘI au organizat un marș cu utilaje agricole în Municipiile Iași, Vaslui și Botoșani.

Fiermierii au scos în stradă circa 200 de utilaje agricole. Plecarea a fost de la Antibiotice Iași. Sunt fermieri din Vlădeni, Ruginoasa, Costești, Bălţaţi, Şipote, Plugari.

Slogane: „Dă-te și tu pe brazdă domnule ministru”, „Fără pâine = Fără mâine”, „Fără ură în Agricultură”, „Cultivați bunul simț”, „Viitor de agricultor”.

Fermierii ieșeni au mobilizat circa 200 de tractoare la protes

La această oră, circa 200 de tractoare sunt adunate aproape de intrarea în Iași, dinspre Valea Lupului (nord-vestul orașului). Începând cu ora 14, tractoarele se vor deplasa pe traseul: Bd. Păcurari – Bd. Independenței, str. Anastasie Panu, astfel încât, în jurul orei 15 vor fi în fața sediului Prefecturii.

Tractoarele vor staționa la Prefectură cinci minute, cât timp liderii ACCPT Iași, organizatorii protestului, vor depune documentul cu revendicări la registratura instituției. Traseul de întoarcere va fi prin Splai Bahlui – Canta.

Un protest similar se desfășoară și la Botoșani. ACCPT Iași a solicitat aprobare de protest cu tractoare și la Vaslui, însă nu a primit aprobările necesare.

În semn de solidaritate cu fermierii moldoveni, fermierii dobrogeni scot și ei tractoarele, începând cu ora 14, în fața primăriilor din localitățile constănțene Chirnogeni, Comana, Mereni, Cobadin.

Itinerariile de desfășurare a marșului

  1. IASI: VALEA LUPULUI – BULEVARDUL PACURARI – BULEVARDUL INDEPENDENȚEI – ANASTASIE PANU – INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL IAȘI (STAȚIONARE 5 MINUTE)- SPLAI BAHLUI  – CANTA – VALEA LUPULUI.
  2. VASLUI: CRUCEA GĂRII ( str. Ștefan cel Mare) – BULEVARDUL TRAIAN- STR. ALECU DONICI- STR. NICOLAE BĂLCESCU- STR ȘTEFAN CEL MARE- PREFECTURA JUDEȚULUI VASLUI (STAȚIONARE 5 MINUTE) – CRUCEA GĂRII;
  3. BOTOȘANI: E-ON ROMÂNIA (CALEA NAȚIONALĂ) – STRADA ARHIMANDRIT MARCHIDAN – STRADA CUZA VODĂ – CALEA NAȚIONALĂ.

Menționăm că protestul se desfășoară în condițiile Legii nr. 60 din 1991 privind organizarea si desfășurarea adunărilor publice (publicata in Monitorul Oficial nr. 192 din 25 septembrie 1991) și este autorizat de către autoritățile competente.

Motivul protestelor agricultorilor

PROTESTUL exprimă strigătul de disperare privind TERGIVERSAREA ACORDĂRII DESPĂGUBIRILOR PENTRU CALAMITĂȚILE CULTURILOR DIN PRIMĂVARA ANULUI 2020 ȘI ÎNTÂRZIEREA PLĂȚII PROCENTULUI RĂMAS DE PLATĂ PENTRU CULTURILE DE TOAMNĂ DIN ANUL 2019.

„CEREM IMPERATIV PRIM MINISTRULUI, DOMNULUI FLORIN-VASILE CÎȚU SĂ PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE DIN SUME IDENTIFICATE LA PROPUNEREA ALIANȚEI PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE.

Vă rugăm să popularizați demersurile noastre având în vedere situația extrem de gravă a Agriculturii din zonele de EST, SUD-EST și SUD a țării, zone grav afectate de seceta din anul agricol 2019-2020”, au transmis fermierii ieșeni.

ACCPT Iași (GRÂNARII „DĂ-TE PE BRAZDĂ”) este asociatie non profit a fermierilor din judetele de est ale Romaniei (SV, BT, NT, IS, BC, VS, VN, GL, BZ), cu sediul in judetul Iasi si un numar de 110 membri fermieri ce lucreaza o suprafata de peste 40.000 ha.

ACCPT Iași este membru al APPR, care alături de alte 3 organizații importante (PRO AGRO, UNCSV, LAPAR) formează ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE, una dintre cele mai reprezentative ”voci” ale fermierilor în relația cu instituțiile, la nivel național și internațional.

Comentarii
 • Dar cand au facut „productii record” au cotizat „cota parte” la stat de vor acum despagubiri? Are vreo vina statul roman ca a fost seceta?

 • Cativa smecheri cu tractoare se imbogatesc si cateva sute de mii de tarani din Iasi saracesc si mai mult. Trebuie schimbate contractele de arenda in contracte de prestari servicii in care productia este a taranului, iar cel cu tractorul sa primeasca doar banii pe lucratul pamantului.

 • Astia cu tractoarele vor fi falimentari cand vor veni capitalistii si pe aici si vor cumpara terenurile agricole si din Moldova.

 • 110 fermieri, Cultivati bunul simt, nu-i mai pacaliti pe bietii tarani. Iar productia pleaca cu tirurile in port la Constanta si in Ungaria.

 • ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE, una dintre cele mai reprezentative ”voci” ale fermierilor în relația cu instituțiile, la nivel național și internațional.

 • Asa zisi agricultori au pus mina pe terenurile taranilor si ii amagesc in fiecare an ,ei sau inbogatit iar tarani saraci sint saraci ca pe timpul alui aCeausescu,le dau arenda anuala 500 600 kg la hectar nu platesc nimic la stat ,au ajuns milionari in citiva ani iar acum cer tot de la stat ajutoare .Rusinica

 • Nu meritați nimik
  Va asumați tot
  Nu investiți în irigatii
  Doriți sa primiți doar ajutoare de la stat, voi cu ce ajutați statul
  Nu e cel mai bun ministru dar nu el a adus seceta, nu sunt bani, nu are de ce România sa va plătească despăgubiri sunteți Privați adik voi faceți profit, spălați banii impozitul pe care îl plătiți este derizoriu
  Arendasilor plătiți 800 kg maxim pe hectar.
  NU MERITAȚI AJUTOARE SOCIALE PENTRU SECETA SAU SUBVENȚIONARE PENTRU NIMIC ÎNCERCAȚI SA FACEȚI AGRICULTURA NU DOAR AFACERI PE TERENURI ALE OAMENILOR FĂRĂ PUTERE FINANCIARA
  S I C T I R

 • Vedem din poze ce tractoare au de zeci de mii de euro si se plang saracii ca statul nu le da bani. Rusine este putin spus. Ar trebui sa fie luati la intrebari de organele statului care dorm. De cand incep recoltarea cara tirurile cereale ceva de speriat. Iau marfa direct din camp de multe ori.

 • Tractor de 150.000 Euro vrei sa îl a achite ROMANII, când l ai cumpărat pe ce baza ai făcut achiziția a girat Oros, puslamalelor
  Munciți, eficientizati, produceți, valorificați, faceți profit nu trebuie sa garanteze Guvernul eșecul unui an agricol, vouă vi se pare corect?
  Sunt multe afaceri înghițite de eșec și nu le salvează nimeni
  Aveți și voi dreptate ați cotizat in CAMPANIA ELECTORALA trebuie sa va recuperați banii dar sa vii dea ei nu din banii plătitorilor de taxe și impozite ca voi sa vindeți cerealele la negru
  Cu drag

 • La o simpla cautare pe net nu exista in Romania nicio asociatie a arendatorilor iar smecherii de arendasi au asociatie nationala si cu reprezentare la nivel international chiar.

 • Care fermieri ? ;am văzut doar niște tîrtani șmecheriti, foști milițieni cu pensii babane care pozează în fermieri niște jigodii oportuniste care profitând de naivitatea țăranilor de ani buni îi prostesc aruncandule câteva firmituri anual pe pământul amendatj, bai lichelelor cum poți protesta cu tractor de câteva zeci de mii și cu jeepul făcând live și amuzandute claxonind prin oraș perturband traficul și liniștea cetățenilor vreți pomană? la biserică, nu vă este rușine?când a-ți făcut 8 tone la hectar era bine ?și la țăran îi dădeau 5 baxuri de ulei cumpărat cu 3 ron sticla de la Kaufland în orice afacere există risc și beneficii așa că asumativa sau imigranți mergeți la capsuni în Spania sau la sparanghel în Germania Rusine importatorilor, pomanarilor

Adauga un comentariu