Economic Local

Fermierii din Iași vor să investească în afacerile din mediul rural și înființează plantații de goji. Florin Vieru, producător de goji: „Avem o producție bună, dar e o problemă cu piața de desfacere”

Publicat: 30 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași vor să investească în afacerile din mediul rural și înființează plantații de goji. Florin Vieru producător de goji Avem o producție bună dar e o problemă cu piața de desfacere
Florin Vieru are o plantație cu goji în Iași și susține că anul 2020 este bun din punct de vedere al producției dar duce lipsă de clienți

Fermierii din Iași care investesc în afaceri, în mediul rural, vor să înființeze și plantații de goji. Aceștia au solicitat atestate de producători pentru o suprafața de aproximativ un hectar, pe care o vor cultiva cu goji. Unul dintre producătorii de goji din Iași, care a înființat deja o plantație cu fructele care sunt considerate „elixirul tinereții”, susține că anul 2020 este un an bun din punct de vedere al producției, dar este o problemă cu piața de desfacere.

Florin Vieru este unul dintre fermierii din Iași care a înființat, pe terenul bunicilor, în comuna Scobinți, o plantație cu goji și care este mulțumit de producție, dar nu și de clienți.

„Anul acesta am o producție bună, s-a triplat față de cea de anul trecut, însă e o problemă cu piața de desfacere. Am vândut foarte puțin din producția de anul acesta și cred că motivul este pandemia de COVID-19. Majoritatea clienților vor fructe uscate, iar pentru a obține un kilogram de fructe uscate este nevoie de 4 kilograme de fructe proaspete. Noi am făcut anul acesta și dulceață de goji și am încercat să o să vindem la târgul de pe Ștefan cel Mare, însă nu prea am avut succes”, spune Florin Vieru, producător de goji din Iași.

Florin Vieru, producător de goji din Iași: „Nu e convenabil pentru mine să vând la supermarketuri”

Tânărul producător din Iași, care are o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați cu goji, susține că anul viitor va obține atestatul de producător ecologic, iar anul acesta a încercat să vândă produsele sale și în supermarketuri, însă prețul oferit este prea mic.

„Mie îmi oferea 25 de lei per kilogram și în magazin vindeau goji cu 55 de lei kilogramul. Păi, eu plătesc o persoană care culege un kilogram de goji cu 12 lei, plus celelalte cheltuieli, nu reușesc să acopăr nimic. Nu e convenabil pentru mine să vând la supermarketuri. Anul viitor obțin atestatul de producător ecologic și cred că voi mări prețurile”, mai spune Florin Vieru.

Fermierii din Iași care investesc în afaceri în mediul rural vor să înființeze și plantații de goji pe aproximativ un hectar

Producția de goji din primul an de plantare de pe exploatația tânărului producător, adică 2016, a fost de 80 de kilograme, s-a dublat anul următor, iar în anul 2019 fermierul a avut o producție de 300 de kilograme. În anul 2020, producția ieșeanului aproape s-a triplat, iar acesta estimează că anul maxim al producției va fi în anul opt de la plantare. Un kilogram de fructe proaspete se vinde cu 60 de lei, fructele uscate, cu 100 de lei, iar sucul de goji, cu 120 de lei litrul. Alți trei ieșeni care vor să înființeze plantații cu goji au solicitat atestatele de producător pentru o suprafață de aproximativ un hectar.

Ieșenii au investit în afaceri cu fructe de pădure, în ultimii ani fiind înregsitrată o suprafață cu 168 de hectare

Suprafața cu plantații cu fructe de pădure din Iași au crescut în ultimii ani. Dacă în urmă cu șase ani erau doar câțiva ieșeni care investeau în afaceri de succes cu fructe de pădure pe aproximativ 30 de hectare, acum a crescut atât numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, cât și suprafața cultivată cu aceasta plantă. Potrivit Direcției Agricole Iași, în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, în județul Iași, iar anul acesta s-au înregistrat 168 de hectare cu aceste culturi. Numai în ultimele trei luni, în plină pandemie de COVID-19, fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru 19 hectare. Cele mai multe plantații cu fructe de pădure sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisacani, Deleni, Țuțora și Țigănași.

Adauga un comentariu