News Flash:

Fermierii ieseni asteapta fondurile europene

22 Februarie 2007
837 Vizualizari | 0 Comentarii
• Agricultorii ieseni sunt sfatuiti sa isi faca din timp proiecte pentru a putea primi finantari de la Comunitatea Europeana • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala are aceleasi principii ca SAPARD • Banii vor fi folositi pentru modernizarea si achizitionarea unor utilaje noi sau plata arhitectilor, inginerilor si a terenurilor
Agricultorii ieseni sunt sfatuiti sa isi faca din timp proiecte pentru a putea primi finantari de la Comunitatea Europeana. Cel mai asteptat program pentru agricultura este Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), care se bazeaza pe principiul cofinantarii proiectelor de investitii private. Fondurile nerambursabile se pot obtine doar pentru anumite tipuri de cheltuieli si doar dupa ce acestea s-au efectuat. Prin FEADR se pot face cheltuieli pentru construirea, modernizarea si extinderea cladirilor unitatilor de productie, achizitionarea de utilaje si echipamente noi, inclusiv IT cat si mijloace de transport. Aici intra si cheltuielile legate de plata arhitectilor, inginerilor, uneltelor si terenurilor. Suma acordata de catre Uniunea Europeana pentru Romania se ridica la 7,5 miliarde Euro, cu un procent de cofinantare de la 50 pana la 70 la suta. "Societatile cu capital privat vor beneficia de o cofinantare de 50 la suta, iar primariile si organizatiile non-guvernamentale pot ajunge pana la 70 la suta. Fondurile FEADR au acelasi tipic ca SAPARD, diferentele fiind foarte mici", a afirmat Constantin Arustei, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. De fondurile FEADR pot beneficia persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale care vor avea avantajele unor proceduri si contabilitati simplificate si o impozitare mica. Dezavantaje Dezavantajele vor fi acelea ca in cadrul asociatiei familiale vor lucra doar membrii familiei iar unul dintre ei va trebui sa aiba studii in domeniul in care se face autorizarea activitatii. Din cauza ca fondurile FEADR se adreseaza investitiilor cu impact mult mai mare decat cel al asociatiilor familiale sau al persoanelor fizice, reprezentantii DADR Iasi, cele mai agreate vor fi asociatiile cu statut juridic, grupurile de producatori, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii. Dintre documentele obligatorii fac parte certificatele care sa ateste lipsa datoriilor fiscale si sociale, cazierul fiscal eliberat de Directia Generala a Finantelor Publice, eliberat in conformitate cu legislatia in vigoare, cererea de finantare si declaratiile de proprie raspundere prin care cel ce aplica confirma daca are sau nu datorii la banci sau alte institutii financiare. In cazul in care exista datorii se va atasa graficul de rambursare a datoriilor si documentul emis de societatea creditoare care arata ca s-a respectat graficul de rambursare. Conform legislatiei actuale, cetatenii straini au dreptul de a intra in posesia finantarilor. Pentru ca proiectul sa fie aprobat, acesta trebuie sa fie obligatoriu pe teritoriul Romaniei si va trebui sa respecte cerintele planului de urbanism general (PUG) si planul de urbanism local (PUZ). Activitatile mestesugaresti, artizanale si de mica industrie vor fi obligatoriu situate in spatiul rural.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dezavantaje
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 24 queries | Mysql time :0.024471 (s)